När skall de svenska politikerna hänga med? Sagan om Astra.

Astra Zeneca står och darrar. Är allt över för nu? Det har funnits flera studier och varningslampor på vägen mot det som skulle kunna bli Sveriges totala abdikation på life science ormrådet.

Låt mig börja med den genomarbetade forsknings-studien om Astra Zeneca som gjordes i november 2008. Författare Martin Andersson et al med titeln “Multinationals in the Knowledge economy – a case study of AstraZeneca in Sweden“, på CESIS, KTH och JIBS. Där finns en analys på 90 sidor som visar vad som måste göras i Sverige för att Astra Zeneca skall stanna kvar i Sverige. Vem har läst och tagit del av denna studie? På Näringsdepartementet, på Utbildningsdepartementet eller på Finansen? Och om så skett, varför har inget gjorts?

Så gick det knappa två år, så lägger Astra Zeneca ned i Lund. Hela forskningsavdelningen med 900 anställda avvecklas.

Samma år, 2010, kommer Torun Nilssons bok på SNS “När Sverige sålde ut Nobelprisindustrin“. En genomgång av Pharmacia, Astra och Kabi. Vad händer då? Vem läser på regeringskansliet? Vem tar intryck? Vem agerar? Det tycks inte vara någon.

Sedan kommer 2012 och Astra Zeneca lägger ned forskningen i Södertälje, där 1.200 personer får lämna sina anställningar.

Nu är detta inte allt. Aktiespararna varnade redan 1999 när Zeneca och Astra gick samman. Det var fel pris på Astra, menade organisationen. 2004 gjordes en utvärdering, och en vitbok publicerades. Resultatet visade att svensk läkemedelsindustri blivit kraftigt åderlåten. Forskningen tog stryk. Vem tog del av detta i ansvariga departement? Och vad gjorde man? Inget, vill jag påstå. Tidningen Aktiespararen gör en intressant analys nu över den värdeförstöring som skett, och som främst drabbat Sverige.

Nu har svenska politiker agerat kraftfullare mot Phizer, och det går kanske vägen. I gott samförstånd med engelska regeringen och ordentligt och sakligt eldunderstöd av Financial Times. Tidningen visar att sedan 2000 har Phizer förvärvat bolag för 240 miljarder USD. Hela bolagets värde idag – inklusive det köpande moderbolaget – är 185 miljarder. Tala om värdeförstöring.

Dagens Industris ledarskribent Torun Nilsson, som skrivit boken ovan, skriver en ledare i DI, som verkligen är värd att läsa. Även om den publicerades en lördag. Det gäller även dagens ledare “Dra rätt lärdomar av Pfizerbudet” Läs och ta intryck! Hör de ansvariga politikerna detta?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.