Myter och möjligheter i forskningspolitiken

RISE, holdingbolaget för många av industriforskningsinstituten, har påpassligt givit ut en antologi för att visa på myter och verklighet i forskningspolitiken. Den finns att ladda ned, men boken kan också beställas på RISE. Skicka ett email till info@ri.se.

Den här typen av böcker brukar ofta vara hårt styrda för att utgivaren skall komma i god dager. Så verkar inter fallet vara här. RISE VD Peter Holmstedt betonar att ingen styrning skett, och jag talade med några författarna, som bekräftade detta.

Några läshänvisningar. Utan att förringa andra bidrag, så vill jag nog påstå att Sverker Sörlins inlägg är viktigast. Han beklagar först att han inte tidigare insåg institutens viktiga och unika uppgift, trots att han för sex år sedan gjorde en analys i ärendet för regeringskansliet.

Den minimala institutssektorn är inte enda skälet till att Sverige avindustrialiseras, skriver Sörlin, men har ett stort ansvar. Det ansvaret ligger på politikerna, som inte förstått. Nu, i den kommande Forsknings- och Innovationproppen kan instituten få sin verkliga roll utformad, menar Sörlin. Du bör absolut läsa hans inlägg, det säger jag särskilt till till statssekreterare Peter Honeth! (Min reflektion: Nu finns inget alibi för att inte göra något rejält)

Ett annat viktigt inlägg kommer från Teknikföretagens VD Åke Svensson. Han beskriver hur man i privata sektorn snabbt löser ett problem. Så inte i den offentliga sektorn, men det är en hållning som inte håller i dagensw globaliserade värld. Vi måste ta tillvara på kunskapen bättre, påpekar Svensson. Han har tre konkreta förslag: Samverkan, belöning till de som samverkar och öka forskarrörligheten.

Moderaten Betty Malmberg är också inne på samverkan och att den behöver premieras. Hennes kollega i utbildningsutskottet socialdemokraten Thomas Strand är också starkt inne i samverkansfrågarna i sitt inlägg. Vinnovas Charlotte Brogren menar att ertt litet land som Sverige måste fokusera, skapa innovationsmiljöer som är internationellt konkurrenskraftiga. Sverige måste också bli attraktivare, menar hon.

Nu blir det inget mer i detta blogginlägg, som skall vara kort, men… Snart återkommer jag med några andra inlägg. Särskilt kring inlägget från Tobias Kranz, Svenskt Näringsliv, som  får ett eget blogginlägg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.