Mycket lovar gott inför höstens forskningsproposition, om…..

Om orden håller, som forskningsministern, Helene Hellmark Knutsson, redovisade igår, så blir det en bra forskningsproposition. Det framkom på IVA:s intressanta seminarium igår; “Om den högre utbildningen i kunskapspolitiken“. Seminariet handlade mest om forskning och innovation ,men utbildningsperspektivet fanns med hela tiden. Och detta är helt rätt, för det går inte att glömma utbildningen och bara ha fokus på forskningen. Även om det har varit så tidigare, men nu är det alltså slut på detta.

Värden för det välbesökta seminariet, fd rektorn Christina Ullenius, hälsade välkommen och vände sig till forskningsministern: “Uppskattar att Du inleder och avslutar och är med hela tiden. Och inte river av ett anförande och sedan springer iväg.” Helene Hellmark Knutsson kontrade med att säga: “Jag vill stanna hela tiden och ta med mig det som kommer fram”. Detta seminarium stod i bjärt kontrast till ett annat på IVA i höstas.

Mitt tips till Hellmark Knutsson är: Berätta detta gärna på torsdagens Regerings-sammanträde. Helikopterlandsättning av politiker, som inte vet vad som förevarit, och inte stannar vid diskussionen, gör sig bättre hemma vid skrivbordet. Ett snävare urval, men större delaktighet, är absolut att rekommendera.

Åter till seminariet: Problemorienteringen är helt i fokus när det gäller forskningen i Sverige, och därmed också när det gäller utbildningen. för att inte tala om innovationsperspektivet. Eller som professor Sverker Sörlin uttryckte det: Investeringarna måste riktas (forskningen). Alla grundforsknings-fundamentalister kommer nu gadda sig samman och göra en gemensam attack (min förmodan).

För att sammanfatta vad de 12 medverkande kom fram till:

  • Långsiktighet
  • Bort ifrån rekryteringen av hemmasöner till Universiteten
  • Rejäla investeringar i såväl forskning som utbildning
  • Glöm inte grundutbildningen – då blir det ingen bra högre utbildning
  • Sverige måste bli attraktivt att förlägga forskningen till (både privat och offentlig)
  • Autonoma universitet med prioriteringsansvar
  • Ökad basfinansiering – men starka kvalitetskrav och uppföljning (som inte sker idag)
  • Samverkan, samverkan, samverkan

Helene Hellmark Knutsson sa avslutningsvis följande kloka saker: Mer basanslag får inte innebära fler forskare, utan bättre kvalitet. Alla doktorander ska inte var kvar på högskolan, utan ska ut. “Vi måste spetsa våra erbjudande”. Utlänningar låter gärna sina barn födas i Sverige och gå i förskolan, men när grundskolan börjar är det stor risk för att de flyttar. (Underförstått; så här kan vi inte ha det)

Till sist: Jag har bloggat 10 gånger om Hellmark Knutsson och ännu fler gånger om forskningen. Vill Du läsa dessa kan jag rekommendera fritext-sökningen i bloggen. Här en länk från i höstas.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.