I går höll RISE, Research Institute of Sweden, sin årskonferens. Vem medverkade , om inte innovations- och näringsminister Mikael Damberg. Det är mig ett nöje att presentera hans tankar. Inte minst sedan jag följt institutssektorn i 17 år, sedan 1999. Och varit frustrerad över den svenska institutssektorns litenhet, jämfört med omvärlden. Jag måste dock tillägga att “the proof of the pudding is in the eating”
Det första Mikael Damberg sa på RISE-dagen var “Vi måste få en stark institutssektor”.Sedan vände sig Damberg till RISE styrelse och ledning och sa: Om ni sköter er ska ni få de resurser som behövs. Men ni måste göra “Hemläxan”
Vi har stora förväntningar på RISE efter den omstöpning av institutssystemet som just skett efter beslut tillsammans av regeringen, fortsatte näringsministern. Det som skett är att tre av de fyra klöverbladen har övertagits ägarmässigt helt av staten: SP, Inventia och Swedish ICT. Swerea är dock utanför denna strukturförändring, men kommer vara kvar i RISE-familjen ändå, även om ägandet där delvis är privat. (Man har naturligtvis förhoppningen att ett ändrat ägarskap sedermera ska ske där). Formellt lär förändringen ske den 1 juni. Den struktur som då utvecklas i RISE får jag återkomma till.
Vilka förväntningar har regeringen då på instituten? Jo, Damberg framhöll att industrin i Sverige ska stärkas, inte minst SME:s. Dessutom ska RISE i uppgift att utveckla industrialiseringen, och det gäller inte minst deltagandet i EU:s program.
Grunden för en god utveckling av instituten är Sveriges starka ekonomiska utveckling. “Sverige går som en Volvo”, så Damberg, och tillade: Finansministern och jag är överens om detta” (det var ett annat bilmärke, BMW, förr). Sedan fortsatte han: För första gången på 20 år har Sverige tagit marknadsandelar på exporten. Och nu är dessutom exporten motorn i den ekonomiska tillväxten.
Hur får vi större impact av all input, frågade sig sedan Damberg. Där kommer regeringens nyindustrialiseringsstrategi in. Testbädd Sverige är ett viktigt inslag. Upphandlingar, inte minst innnovations- eller funktionsupphandling, är en annan viktig del i detta arbete. Digitaliseringen är en tredje faktor av stor betydelse. Exporten var redan nämnd.
Hur gick sedan diskussionerna bland institutsfolket, efter Dambergs anförande? Mycket positiva kommentarer, men ett tillägg: Man förstår inte vad Damberg menar när han säger att instituten måste “göra sin hemläxa”. För det har man ju nu gjort, och ändrat strukturen. Då måste självfallet regeringen ställa upp med de erforderliga medlen för institutens utveckling.