Migrationsverket fungerar inte – ministern håller med – åtgärdar

Det är underligt att en stor och viktig myndighet som Migrationsverket har fått leva sitt eget liv – utan att fungera på ett tillfredsställande sätt. Den gamla regeringen gjorde ingenting för att styra upp Migrationsverket, myndigheten på dekis.

Idag deltog migrationsministern Maria Malmer Stenergard i Entreprenörskapsforums seminarium om arbetskraftsinvandring. Hon instämde i vad hela panelen på 6 deltagare uttryckte: Migrationsverket fungerar inte. Nu ska regeringen gripa in och få Migrationsverket att fungera. Frågan om att ha inrätta en ny myndighet kom upp, men man kan dela upp myndigheten i två delar, sa invandrarministern.

Utgångspunkten för diskussionen var  en rapport “Stärkt svensk talangattraktion” genom arbetskraftsinvandring. Skriven av Erik Ageberg och Daniel Wiberg, ekonomer på StrandKapitalförvaltning.

Det är första gången och enda jag lyssnat på ett seminarium där all diskussion har haft fokus på hur illa myndigheten fungerar och att detta måste åtgärdas. Migrationsverket är verkligen myndigheten på dekis, men varför har inte den ansvariga regeringen gripit in? Ofattbart.

I rapporten visar författarna att värdet av kvalificerad arbetskraftsinvandring är betydande för svenska företags tillväxt och konkurrenskraft. Samtidigt dras det svenska systemet med problem som årslånga handläggningstider, svårhanterlig byråkrati och kompetensutvisningar”.

För egen del har denna blogg påpekat Migrationsverkets bristande funktionssätt i mer än 50 bloggar, med början 2015. I en blog från 2016 påpekar jag hur Migrationsverket är Kafka-liknande. Svarade på min blogg genom “att skicka ett förskrivet standardsvar, som det ovanstående, visar att Migrationsverket överhuvud taget inte läser inkommande mail, utan tydligen bara svarar standardmässigt. Goddag Yxskaft har fått ett ansikte”, som jag konstaterade i bloggen

Nu får vi verkligen hoppas att Maria Malmer Stenergard kan få rätsida på Migrationsverket. Annars får hon och regeringen lägga ned Migrationsverket och skapa en ny myndighet. Det verkade vara en möjlighet också, enligt diskussionen idag. Nu kan Dagens Nyheter fortsätta med sin granskning av verket och ge underlag för förändringen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.