Medborgare, förlåt dem; ty de veta icke vad de göra

De som ska förlåtas är Ardalan Shekarabi och den regering han representerar. Han avslöjar nämligen i en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet att han inte förstår vad Ilmar Reepalus förslag innebär.

Ofta är man irriterad när ansvariga beslutsfattare, inte minst politiker, inte vill ställa upp för en intervju, trots att de är direkt och kraftigt berörda. Men nu är det i stället tacksamt. Svenska Dagbladet har nämligen låtit SIFO undersöka svenska folkets förståelse av Reepalus förslag. Och svaret är entydigt ; hela två av tre förstår inte förslaget.

SvD vill få en kommentar av den ansvarige politikern, civilminister Ardalan Shekarabi, men denne vill inte svara muntligt, utan ger i stället ett skriftligt svar. Det avslöjar både honom och regeringen. Så här säger Shekarabi skriftligen till Svenska Dagbladet om Reepalu-förslaget:

  • “Principen är enkel att förstå, det ska inte gå att göra obegränsade vinster….”
  • “Den modell vi valt tillåter vinster som är i nivå med vad de flesta tjänsteföretag i Sverige har…..”
  • Företagen får alltså en marknadsmässig avkastning….”

Ett av världens ledande revisionsbyråer, PwC, har gjort flera rapporter med noggranna beräkningar av effekterna av Reepalu-förslaget. Så här säger de om förslaget, som ska läggas fram av regeringen:

Ett generellt vinstförbud införs i praktiken och därmed kommer marknadsmässig avkastning som regel inte att tillåtas

Den som vill läsa PwC:s 15-sidiga analys kan göra det via denna länk. Det gäller både Ardalan Shekarabi, som verkligen behöver förstå sitt eget förslag, och regeringens ledamöter som också har en skyldighet att förstå vad man föreslår.

En detaljerad effekt av Reepalu-förslaget i 20-talet orter och regioner finns här

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.