Marcus Wallenberg och IVA vill att en Nationell Digital Kommission tillsätts

USA och Kina har 15 års försprång när det gäller digital utveckling. Det hävdar Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Preses för iVA Marcus Wallenberg skriver om detta tillsammans med IVA:s VD Tuula Teri. Artikeln finns publicerad den 12 februari i Göteborgs-Posten  Sverige måste ta upp kampen med Kina och USA i tech-racet.

Förmodar att IVA har en rapport med en genomgång av den digitala utvecklingen och hur Sverige klarar sig – eller snarare inte klarar sig. IVA förslår att regeringen tillsätter en Nationell Digital Kommission. Där ska förutom regeringsföreträdare också näringsliv, akademi och civilsamhälle ingå. Förutom en rapport och en skrivelse till regeringen så borde IVA uppvakta statsministern Ulf Kristersson om man vill få någonting att hända.

Även om jag inte har tagit del av IVA:s genomgång av läget, så delar jag dess slutsats att Sverige har hamnat på efterkälken. Har också skrivit flera bloggar om detta. Ska redovisa en del nedan. Först vill jag dock lyfta vissa frågor som IVA redovisade i GP-artikeln:

“Nya halvledarteknologier är avgörande för att skapa nästa generations datorer, bilar och telefoner. 5G- och 6G-nätverken lägger grunden för vårt uppkopplade samhälle…… Hur vi tillgodogör oss dessa teknikskiften är en av de enskilt mest betydelsefulla faktorerna för att säkerställa svensk konkurrenskraft och välfärd de kommande decennierna….

Kinas satsning på ”den digitala sidenvägen” och den industripolitiska planen ”Made in China 2025”, som lades fram redan 2015 och syftar till att göra Kina världsledande inom tio nyckelsektorer, bland annat AI, robotik och förnybar energi, speglar landets strävan efter att bli en digital supermakt.

USA försöker komma i kapp Kina med storsatsningar på inhemsk tillverkning av halvledare och forskning.”

Vad ska då Sverige och EU göra? Marcus Wallenberg och Tuula Teri tar i med storsläggan: “Medan USA och Kina kapplöper om vem som ska dominera de teknologiska slagfälten, ligger Sverige och resten av Europa rejält efter. Vi välkomnar EU-kommissionens förslag om en Green Deal Industrial Plan som ett led i att stärka europeisk konkurrenskraft. Men mer behöver göras.”

Det är underligt att denna synnerligen allvarliga och viktiga analys och slutsats bara finns att tillgå i en debattartikel i Göteborgs Posten. Förmodar att IVA snart ökar sin aktivitet väsentligt.

Min analys av digitaliseringenens utveckling i Sverige:

Mer finns att hitta i bloggen, som har fritextsökning.

PS Gårdagens möte i Ramstein mellan de länder som stödjer Ukraina militärt var rekordstort, hela 54 länder deltog. Enligt flera uppgift ska stödet för Ukraina ha varit massivt. Ett tecken: Norge ska stödja Ukraina med 15 miljarder årligen de kommande fem åren.

PPS Ryssland ska ha hela 326.000 soldater involverade i angreppet mot Ukraina. Det är nästan hela den möjliga ryska armén. Enligt UK:s ÖB Ben Wallace är det 97 procent av vad den ryska militärmakten förmår. Den har tydligen fått order att gå på offensiven längs hela den drygt 100 mil långa fronten. Stridsdugligheten tycks dock vara dålig.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.