Finansministern levererade prognosen att BNP går ned med 4 procent. i måndags. Konjunkturinstitutet sa igår att man var bekymrad men lite mer optimistiska än regeringen och landade på minus 3,2 procent av BNP i år.
I måndags höll Nationalekonomiska Föreningen ett Webb-seminarium (länk) med några v våra främsta ekonomer. Där landade minsta gemensamma nämnaren på minus 10 procent av BNP. Det är i detta härad som Svenskt Näringsliv ligger. (Man borde snabbt säga detta offentligt
Idag skrev tre nationalekonomi-professorer i Dagens Industri. “Rädda landets ekonomi och öka statsskulden”. Martin Andersson, Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund heter professorerna. De har tidigare publicerat sig, men har här nya perspektiv och viktiga argument. Regeringen och samarbetspartierna påstår att de insatser som görs motsvarar 10 procent av BNP. Detta är inte korrekt, då merparten består av export- och lånegarantier, Ekonomerna konstaterar:
I och med det tredje krispaketet och de ytterligare 11 miljarderna till arbetsmarknadspolitik och utbildning landar de direkta stöden på totalt 84 miljarder kronor. Det innebär att de faktiska kostnadsåtaganden som staten hittills gjort motsvarar ungefär 1,7 procent av BNP.
Riksdagen fattar idag ett beslut på grundval av att insatserna för krispaketen ligger på 10 procent av BNP, när den verkliga siffran är 1,7 procent. Riksdagen “luras” att tro att stöden är 6 gånger större än vad de i själva verket är. -Detta är allvarligt.
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors skriver på samma tema, med samma resultat “Regeringens krispaket räcker inte – nu måste finansministern våga mer”
På eftermiddag publicerade TT en intervju med Rune Andersson, Mellby Gård, en framgångsrik och balanserad företagsledare: “Rune Andersson kräver mer av staten – “total kollaps”.
Siffror jag sett idag på morgonen sett från OECD visar att de beräknar BNP-nedgången i Sverige detta kvartal till hela 28 procent. Detta är samma analys som de svenska ekonomerna gör och som leder fram till den 10-procentiga nedgången på årsbasis. Noteras kan också att enligt OECD är det bara fyra länder som drabbas hårdare än Sverige. Hela 30-talet OECD-länder drabbas mindre allvarligt än vårt land.
Vi måste nu få igång testerna så att nödvändig vård kan bemannas.
Sedan måste testerna snarast utökas mot näringsliv och företag för att få fart på maskineriet igen.
Det verkar ju som att Kinas industri börjar komma igång. Det är nödvändigt för att vår industri ska kunna få försörjning med alla de delkomponenter som behövs.
Det blir nog, tyvärr, en seg och långdragen process. Viktigt att komma igång tidigt.