Leif Johansson: Så får Sverige ett dynamisk innovationssystem

I dag på morgonen gav Leif Johansson, bl a ordförande i Ericsson, sin bild av hur Sverige kan utvecklas som en dynamisk innovationsnation. Sammanfattningsvis sa Leif Johansson “Yes we can”. Vi behöver inte vara masochister, utan i stället anstränga oss. Vi behöver inte ge upp och överlåta till kineserna det vi själva inte ids göra. Sedan kan investeringar och verksamhet i andra regioner vara motiverade av andra skäl.

Vi lever idag och i framtiden i “The Industrial Society“, sa Leif Johansson. Det är inte fråga om ett postidustriell samhället, innehållet har bara blivit en annan än tidigare. Nu finns det inte bara varor eller enbart tjänster. Varor och tjänster går i varandra, är avgörande för varandras existens. Som exempel angav han att Ericssons fakturering är till mer än hälften tjänster idag.

På frågan vilka två åtgärder Leif Johansson skulle vidtaga om han blev Diktator i Sverige, sa han. Diktatur är ingenting för mig, men de två åtgärder som jag tycker är viktigast är:

  • Hur skall vi göra Sverige till ett riktigt attraktivt land
  • Hur får vi politikerna att förstå det dynamiska innovationssytemet

Det skall understrykas att Leif Johansson betonade att företagen har ett stort ansvar för utvecklingen. Det lönar sig inte heller att kritisera politikerna, utan vi måste få dem med i stället, genom en positiv ansats.

Tyvärr var det bara några få som kunde ta del av Leif Johanssons presentation och budskap, även om IVA-seminariet var mer än fulltecknat. Annordnat av IVA:s Näringslivsråd. Så nyttja nästa möjlighet, vilket torde vara på Svenskt Näringsliv torsdagen den 19 september. Då talar Leif Johansson om forskningspolitik. Här finns program och anmälningsmöjlighet. (Fortfarande platser kvar)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.