Lära av andra viktigt även i Corona-tider

Det är en del frågor som jag ställt mig under Corona-utbrottet.

  • Vilka Corona erfarenheter finns i Kina?
  • Vad kunde vi lära av SydKorea?
  • Den ekonomiska utvecklingen i Kina

Låt oss börja med det sistnämnda, eftersom data från Kina kom för bara en kort stund sedan. Det var South China Morning Post, som refererade alldeles färska ekonomi-siffror för Kina.

Det gäller utvecklingen under januari och februari i Kina:

  • Industriproduktionen minskade med hela 13,5 procent. Förväntat var 3 procent
  • Så har vi konsumtionen i Kina, där förväntningarna låg på en minskning med 4 procent. Verkligheten visade en nedgång i konsumtionen i Kina på otroliga 20,5 procent.

Så till erfarenheter av att bekämpa Corona-viruset. Kina verkar i vart fall med bekämpningen, och har fått ned antal nya fall till försumligt låga tal.

  • Sedan igår måndag har hittills 21 nya fall rapporterats från Kina. Länken är till hela Corona-situationen i Kina.
  • Vad man kan säga är en hård och bestämd uppföljning av alla Corona-fall i Kina tycks ha varit verkningsfull. Visserligen kanske de 80.000 redovisade fallen bara är toppen på ett isberg. Det är dock långt ifrån alla utsagor här i Västvärlden att alla måste bli smittade.
  • Det är underligt att inte den Kinesiska erfarenheten beskrivs ordentligt både av media, vetenskapen och politikerna. Har man verkligen kunnat stoppa smittospridningen i Kina så borde det vara intressant veta hur man gjort. Det skulle ge våra regeringar verktyg i bekämpningen av Corona.

South China Morning Post har en alldeles otrolig rapportering kring Corona. Både vad som händer och även hur viruset bekämpas samt en utförlig och relevant vetenskaplig  redovisning (så vitt en amatör som jag kan bedöma)

Vad gäller Sydkoreas sätt att arbeta så skrev jag om detta i fredags. “Långbänks-Sverige kan lära av Kina och Sydkorea” .

Hade Sverige gjort som Sydkorea, startat både tillverkning av test-utrustning och respiratorer, så skulle vårt läge varit ett annat än idag. Sydkorea låg 1,5 månader före oss, så vi hade all tid i världen att agera. Varför gjordes inget?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.