LAB – FAB -APP

Nog låter denna rapport spännande? Den borde uppmärksammas i Almedalen, när framtiden kommer på tal. Underrubriken är

Investing in the European future we want

Den kommer från EU-kommissionens Högnivå-grupp, High Level Group, Maximising the impact of EU Research & Innovation Programmes. Den heter det som står i rubriken här: LAB – FAB – APP. Publicerades i måndags, den 1 juli. Alltså precis lagom för Almedalen. Med Pascal Lamy, fd WTO-chef, som ordförande och svensken professor Jan Gulliksen som ledamot bland ett dussin totalt.

En kort sammanfattning av rapporten:

  • Forskning och utveckling behöver få fördubblat anslag i EU:s budget
  • Från dagens dryga 70 miljarder till 140 miljarder euro för perioden 2021 – 2028
  • Dagens Horizon 2020 missar topp-projekt på hela 62 miljarder – brist på pengar
  • EU:s FoU som andel av BNP måste upp från 2 till 3 procent (Sverige idag 3,3%)
  • Framtidens program måste drivas av resultat och genomförande
  • Framtidens globala utmaningar måste mötas

Men även om Europahuset i Almedalen har nästan 40-talet seminarier, så finns inte den här framtidsrapporten med. Det var känt tidigare att den skulle publiceras nu, men Du som är intresserad får ladda ned rapporten på nätet och läsa för sig själv i kvällslampans sken, efter Rosé-minglet. Nåja, det kommer många fler tillfällen framöver att ta del av analysen och Högnivå-gruppens förslag. Och att påverka. Här behöver den svenska regeringen involveras, för den kan vara en nyckel till vad som händer fortsättningsvis.

Själv var jag nere för en vecka sedan i Bryssel, på Science Business, och tog del av en del av det som finns i rapporten. Och budskapet på seminariet, från EU-kommissionen och EU-parlamentariker, som deltog: “Dubbla anslagen till Forskning och Utveckling”. De gick på rapportens förslag. Men, svårigheten att få större resurser till forskning och innovation ligger hos Rådet, dvs medlemsländerna. Och Sverige försökte tyvärr inte aktivt förra gången det begav sig få fram resurser till framtiden, forskning och innovation. Utan gick på linjen Så liten budget i EU som möjligt.

Ett problem för Europa att hänga med i den globala utvecklingen är våra strikta Europeiska statsstödsregler. De utgör ett handikapp för Europa enligt en EU-studie .

En utomordentlig kort sammanfattning har EARTO skickat ut, Europas sammanslutning för instituten, där RISE är medlem: R&D Recognised as Key Factor for EU´s Future

En annan givande rapport kommer från Science Business “Going Global” som visar internationaliseringens betydelse. Ger utomordentliga siffror och väl underbyggda slutsatser.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.