I går kom Finanspolitiska Rådets utvärdering av den svenska ekonomiska politiken.“Svensk Finanspolitik 2020” Inte oväntat är denna fokuserad på Corona-krisen, både vad som gjorts och vad som bör göras framöver. Rapportens arbete är avslutat per 5 maj, vilket betyder att åtgärder fram till den dagen är med, men där är det stopp. Det är ändå väldigt snabbt som analysen skrivits och nu publicerats.
Läs gärna rapporten, den ger en helt annan bild än den artighetsjournalistik som vi kan se i media. Vad är huvudslutsatserna?
- De vidtagna åtgärderna har varit “ändamålsenliga och snabbt genomförda” Men…
- Vissal åtgärder har tagit “lång tid att bereda och besluta eller att implementera”
Finanspolitiska rådet säger dock att de administrativa systemen måste bli ändamålsenliga, effektiva och snabba. De föreslår en utredning så att Sverige i framtiden kan agera utan dagens långsamhet. Detta är, tycker jag, en ganska skarp kritik mot de förhållanden som nu rått.
Vad säger Rådet om framtiden i krisbekämpningen? Utrymme finns att öka det finanspolitiska insatserna högst väsentligt. Ordföranden Harry Fram gick längre än så både i en intervju igår och vid ett seminarium idag. På seminariet sa han:
“Finanspolitikens buffert kan och bör användas”
I en intervju med TT säger Harry Flam att
“Det finns hundratals miljarder kvar att använda till fler krisåtgärder”
Detta invänder Magdalena Andersson emot och påstår att det inte står i Finanspolitiska Rådets rapport. Nu vet hon nog att så är fallet. Du som vill kolla kan slå upp sidan 37, men det står på fler ställen. Det framkommer att om Sverige ska utnyttja hela utrymmet för krisåtgärder, inom ramen för EU:s 60-procentiga skuldsättning så talar vi om hela 1.200 miljarder. Detta enligt Finanspolitiska rådet och dess ordförande Harry Flam
Anders Borg är inne på samma tankegångar. Det framgick igår på Stockholms Handelskammares seminarium med Omstarts-kommissionen, som organisationen förtjänstfullt tillsatt. Detta seminarium kan Du se när som helst, för det ligger på YouTube. Där kan jag verkligen rekommendera just Anders Borgs utvärdering, som börjar 25 minuter in i seminariet. Seminariet leds av Klas Eklund, som också är kommissionens ordförande, och han utmålas nu som en ny “Assar Lindbeck”.
Klas Eklund har en helt rätt attityd till Omstartskommissionen. Den ska inte bara ta upp och söka rätta till det som gått fel under Corona-pandemin, utan utgå ifrån de strukturella förändringar som Sverige behöver göra för att ekonomin i framtiden ska fungera bättre. Det är precis samma attityd som Assar Lindbeck-kommissionen hade 1993.
Fotnötter från Finanspolitiska Rådet. Du vet vill jag aldrig göra bloggarna för långa. Det är därför två ting att uppmärksamma:
På sidan 84 konstaterar Finanspolitiska Rådet att “Myndigheternas administrativa system för hanteringen av krisåtgärderna förefaller – åtminstone delvis – sakna den flexibilitet som situationen kräver.”
På sidan 71 konstaterar Finanspolitiska Rådet att “Det finns dock adekvata åtgärder vars utformning skapar en osäkerhet av ett slag som riskerar att motverka deras syfte.” Det gäller bland annat hyresstödet.
Detta är kritiska synpunkter, men Finanspolitiska Rådet gör rätt i att avvakta med den skarpa kritiken tills längre fram (för det ror jag kommer). Rapporten ger dock underlag för en riktig värdering av det som nu sker. Bristen på nuläges-bedömningar är uppenbar bland annat.