Konkurrensen om innovationspolitiken ökar

Nu på fredag, den 25 maj, har näringsminister Annie Lööf kallat till “Halvhalt” på Tekniska Museet i Stockholm. Dit kommer nästan 200 deltagare som sitter runt 34 olika bord, med Lööf själv vid bord 6.

Det är en inspirationsdag under temat “innovation och samverkan”. Den som vill följa programmet live kan klicka här. Det startar 09.00 och håller på till 15.30. På programmet står en uppdatering av innovationsstrategin, sammanhållningspolitiken 2014-2020 och Horizon 2020.

På måndag, den 28 maj, kommer sedan socialdemokraterna med två seminarier om innovationspolitiken. “Innovativ industri och struktur bygger Sverige” är temat. Första seminariet handlar om EU och infrastrukturen. Det andra på eftermiddagen har rubriken “Innovativ industri behövs”. Där medverkar S-ledaren Stefan Löfven. Notera att också Svenskt Näringslivs ansvarig för forskning och innovation, Tobias Krantz, framträder tillsammans med statssekreteraren på Näringsdepartementet Håkan Ekengren. En intressant konstellation.

EU förbereder en tillväxtpakt, med syfte att få ökat tryck på innovation och förnyelse, inte minst genom infrastruktursatsningar. Det diskuterades senast i natt vid det informella toppmötet som pågick i Bryssel. Det kan framstå som om EU-ledarna är oeniga om det mesta, men det tror jag är en felsyn. Frågan om särskilda euro-bonds för att fördela bördorna av finanskrisen är en fråga (som är tvistig), tillväxten är delvis en annan. Från Bryssel kan vi förvänta oss stark draghjälp i innovationspolitiken, men det döljs effektivt av nyheterna kring krishanteringen. Den som vill ha en ögonblicksbild efter nattens överläggningar kan följa denna länken

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.