Kompetensutvisningarna fortsätter – är det Långbänksrekord som ska slås?

Hur många tusen kompetensutvisningar har Sverige gjort de senaste åren? Visserligen har Migrationsverket gjort dem, men det är Sverige som blir lidande, och det är regeringen som bär ansvaret. Dagens Nyheter redovisar en kompetensutvisning idag, som upprör: “Utvisas för misstag hans ex-chefer gjort”.

Låt oss gå tillbaka drygt nästan fyra år. Sista halvåret 2017 utvisades 3.513 personer som önskade förlängt uppehållstillstånd,  där merparten enligt Ditt och mitt sunda förnuft borde ha fått stanna. Uppskattningsvis minst 500 kompetensutvisningar skedde i månaden. Ofta var skälet någon liten miss i arbetsgivarens hantering av den anställde. Detta har varit skämmigt, och blir inte bättre av att det fortsätter.

Regeringen kunde redan då – för 4 år sedan –  ha stoppat dessa kompetensutvisningarna, men gjorde det inte då och inte idag.

Under 2017 pågick två domstolsprocesser uppe i Högsta Förvaltningsdomstolen, för att just pröva grunden för dessa utvisningar. Den 13 december 2017 konstaterade domstolen att det är en helhetsbedömning som ska ske, och den anställde kan inte ha ansvar för vad arbetsgivaren gör och inte gör.

Ett år efter dessa två domar fortsatte Migrationsverket på den tidigare inslagna linjen, och myndigheten trotsade Migrationsöverdomstolen. Så sker uppenbarligen fortfarande.

Migrationsverket bryr sig inte om Migrationsöverdomstolen. Och regeringen bryr sig inte om att ingripa och se till att kompetensutvisningar inte sker. Är det Långbänken som ska hedras? Det borde i stället vara omsorgen om alla dessa kompetenta invandrare och de berörda företagen som regeringen borde slå vakt om. För att inte tala om vårt land, som verkligen behöver dessa kompetenta människor.

Nu har en utredning genomförts, som tar upp kompetensutvisningarna “Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring”. Den föreslår ett antal åtgärder för att reducera kompetensutvisningarna. samtidigt vill utredningen reducera problemet, och menar att det inte är så stort, men dess bedömning är svår att ta till sig och värdera.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.