Kommer Kina hänga med i innovationsutvecklingen?

Nu kommer Chinas nya femårsplan, den 13e i ordningen. Den antogs i förra veckan, men publiceras först i mars nästa år. Se WSJ:s kommentar om detta. I veckan publicerade man dock en populariserad music video, som är poppig och med Xi Jinping vinkande i början, producerad av Politbyrån (Byrån Vägen till vitalisering). Men med hjälp av utländska artister. På You Tube. Med uppmaningen: Shi san wu, som betyder: 13e 5-årsplanen) Otroligt! Snart har vi själva 5-årsplanen, som alla längtar efter, enligt videon. Dessutom finns det en artikel i Peoples´Daily av Xi Jinping,, som anger och förklarar 5års-planens sex nyckelord.

En avgörande fråga inför framtiden, för såväl Kina som övriga världen, är hur innovations-utecklingen kommer att utvecklas i just Kina. Detta enorma land kommer att avgöra framtiden för de flesta av oss. Financial Times publicerade en intressant studie, den 21 oktober, som verkligen är läsvärd:  “China to miss growth forecasts without innovation”. Den bygger i sin tur på en McKinsey-rapport om Kina. Enligt denna studie är Kinas produktivitet i tjänstesektorn bara 15 – 30 procent av vad den är de flesta OECD-länder

Däremot i varuproduktion, där Kina förvisso tappat sin arbetskraftskostnads-fördel, har man utvecklat en förbluffande framgång när det gäller framtidens tillverkning. Det inkluderar internet-of-things, avancerade robotar och 3D-printing. Detta kan skapa stora värden fram till 2025, enligt McKinseys analys. Men detta svarar bara upp emot hälften av den tillväxt Kina behöver för att klara en målsättning om en 7-procentig BNP-tillväxt.

McKinsey räknar med att Kina, givet det man nu visar upp, kan gå från en imiterande land till en global innovationsledare. Klart överbetyg från McKinseys sida, således.

En bild från McKinsey understöds kraftigt av en artikel i Huffingtons WorldPost för en dryg vecka sedan. “What You Need to Know About China´s Surprising Strengths in Innovation”. Den ger en otrolig faktabakgrund till artikelns analys och slutsats. Man hänvisar också till McKinsey-studien eller studierna.. Frågan om hur självständigt tidningens redovisning är kan jag inte avgöra.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.