I sommar kom boken “Vad händer med klimatet?” Skriven av en av världens främsta experter på klimatforskning, som dessutom råkar vara svensk. Lennart Bengtsson. Boken bör alla läsa som sysslar med klimatfrågan eller uttrycker åsikter därom.
Det är en synnerligen intressant och vetenskaplig bok (inte helt lättläst). En lättare och kortare version finns att läsa i Dagens Industri, av den 24 augusti: “Hur klarar man en klimatändring?”
Lennart Bengtsson ger en inträngande redovisning av hur klimatet på jorden utvecklat sig under alla tider och vad som nu kan stå för dörren. Han är inte vad aktivisterna kallar “Klimatförnekare”, utan registrerar den uppvärmning som sker. Och ger oss alla en insikt i hur vi borde bedöma såväl risker som framtid.
Först på sidan 186 kommer Lennart Bengtsson mer direkt in i den aktuella klimatdebatten. Han varnar, på vetenskapliga grunder, för “dagens skräckberättelser”. I nästa kapitel påpekar Bengtsson att den svenska klimatdebatten “knappast hör hemma i en kunskapsnation”.
Boken tar inte heller upp hysteriska utfall i klimatfrågan, som Greta Thunberg. Men en som tagit upp detta är en DN-journalist (att tidningen tillåter detta?) Hanne Kjöller: Vad Greta Thunberg vill vet vi – men hur ska det gå till? Hennes avslutning, om de svåra frågorna i sak, säger Kjöller:
Jag kräver inget svar av Greta Thunberg. Men jag tycker att det vore hederligt om alla som menar att det inte alls är något problem att låta ett barn hårdlansera en politisk idé kunde ställa de följdfrågor som jag inte mäktar ställa. Just för att hon är ett barn.
Två utmärkta recensioner av Bengtssons bok finns i
- Aftonbladet: “Klimatet kommer inte att skena” av Mattias Svensson
- Folkbladet Östgöten: Till förnekare och fanatiker av Widar Andersson
Det åsiktsförbud som Publicists-klubbens ordförande Anna Hedenmo utfärdat i klimatfrågan verkar nu vara på väg att brytas. Och det vore välkommet om PK visade att fri debatt är tillåten, och bjöd in just Lennart Bengtsson. Han kommer säkert.
Bra att ta upp klimatfrågan på detta sätt. Låt oss hoppas på en mindre dogmatisk syn i framtiden.