Karolinska går från klarhet till klarhet

Sällan har jag blivit så överraskad som när Björn Zoega, sjukhusdirektören för Karolinska Universitetssjukhuset, i tisdags redovisade hur fantastiskt man klarat covid-19. Att inte media uppmärksammat detta är mer än förvånande. Man vill väl inte skriva något positivt om ett sjukhus som man kritiserat så hårt tidigare.

Den snabbhet som Karolinska visade upp när Corona slog till är imponerande. Redan den 12 mars införde man besöksförbud, det skedde nationellt först den 26e. När covid-19 kom hade sjukhuset ett 20-tal intensivvårds-platser, men kunde på en månad öka till 180. Utrustning saknades men köptes upp direkt, utan byråkrati. När piken slog till, den 14 april var sjukhuset utrustat. Karolinska uppvisar en en dynamik och en handlingskraft som är enastående.

Av intensivvårds-patienterna överlevde 80 procent, vilket kan jämföras med New York, som hade 50 procent överlevande IVA-patienter. Av totala antalet intagna för covid-19 så avled 12 procent på Karolinska, mot slutet bara 5%. Man utvecklade behandlingen under resans gång. Och trots det intensiva Corona-arbetet har 500 administrativa tjänster tagits bort, därav 220 chefer.

I mitten på april tog covid-behandlingen mer än 50 procent av sjukhusets resurser. Idag svarar covid för bara 0,4 procent, med 4 patienter i tisdags. Karolinska hade dessutom en planering, för att öka kapaciteten, i form av fas 5 och 6, som aldrig behövde utnyttjas. Därför sa man också nej till militärsjukhuset på Älvsjömässan.

Hur många akademiska forskningsstudier har startats om covid-19? Totalt på Karolinska 98 kliniska studier. Vilket ska jämföras med övriga sjukhus i Sverige, som sammanlagt startat 8 kliniska studier. Det visar med vilken  lugn, och på vilket effektivt sätt, arbetet skett på Karolinska. Det var aldrig kaos, säger Björn Zoega. Och nu betar KS av den vårdskuld som uppstått, med samma dynamik som covid-arbetet planerades och utfördes. Hel 15 procent av vårdskulden är nu avbetad. Och cancervården samt hjärta och kärl har inga köer idag.

Svenska medier har inte förstått , eller vill inte förstå, vilket otroligt framgångsrikt arbete som skett påKarolinska Universitetssjukhuset. Sjukhuset visar sig kanske vara bland de världsledande.

Fotnot:Först ska sägas att Karolinska sjukhuset är stort. Det har en omsättning i år på cirka 20 miljarder och sysselsätter 15.200 medarbetare. Förra året hade man 1,35 miljoner patientbesök och hela 86.000 vårdtillfällen. I våras rankades Karolinska som världens 10e bästa sjukhus.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Karolinska går från klarhet till klarhet

  1. Det är värt att notera att detta hände när vårdpersonalen fick tillbaka kommandot på sjukhuset, efter att okunniga politiker och dito konsulter fått alldeles för mycket att säga till om under alldeles för lång tid. Det är bara att hoppas att de som begriper vad man håller på med också får styra skutan även framledes.
    Karolinska må vara världens tionde bästa sjukhus. Det är det i särklass dyraste sjukhuset i hela världen.

  2. Kul läsning! Och viktigt att de som gör rätt får cred för det! Det kan sporra andra. Carl Erik Eriksson, leg. läk.

    • Genomgående utmärkta prestationer som givetvis måste uppmärksammas på alla nivåer genom media så att det kommer till allmän kännedom. Viktigt att negativa attityder till Karolinska Sjukhuset vänds till att bli positiva. Särskilt som forskningsaktiviteterna är av största betydelse. Trots alla besparingar på vårdsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.