Kärnkraften behöver öka 250% fram till 2050, enligt IPCC

Att förneka fakta imponerar inte. Den 9 januari bloggade jag om “Kan IPCC ha fel om kärnkraften?”. Som jag anade kommenterade en av Sveriges främsta miljödebattörer, den gode vännen, Anders Wijkman, mitt inlägg. Han bestred inte IPCC:s rekommendation där och då, den 12 januari. I stället ville han mena att det var omöjligt att bygga tillräckligt säkra kärnkraftverk och att kostnaden är för hög.

Men en vecka senare träffade jag Anders Wijkman på Arlanda, vi var både på väg med flyg……. Då invände han och påstod att IPCC inte rekommenderat kärnkraft för att klara miljön. Han hävdade t o m att han läst rapporterna,,och att han därför bestämt visste att jag hade fel. Då tog det hus i h-vete i mig. Har jag läst så fel, som alltid är noggrann med källorna? Detta måste klaras ut. Fake news är ingen bra grund att stå på.

Det gjorde att jag nu gått till botten med fakta. Gått igenom IPCC:s rapporter och scenarios. Faktum är att i ett avgörande scenario så kommer IPCC fram till att kärnkraften behöver byggas ut 250 procent. Här är rapporten “Mitigation Pathways Compatible with 1.5°C
in the Context of Sustainable Development
, Faktum är att synpunkterna på kärnkraftsutbyggnaden kommer fram i många andra delar också i de många 1000 siodor av rapporter somIPCC publicerat.

Tror Du mig inte. Använd länkarna! Det gäller också alla de journalister som inte uppmärksammat förslagen och prognoserna

En tidigare kärnkraftmotståndare, professor Per Kågeson, som säkert många kommer ihåg för sitt starka engagemang, har ändrat sig. Han anser att vi bör bygga fler kärnkraftverk.. Ta gärna del!

Alla fakta Du behöver, och mer därtill, hittar Du på hemsidor och rapporter som är lätta att komma till:

Den som i fortsättningen ifrågasätter min uppgifter om IPCC:s rekommendationer om kraftig utbyggnad av kärnkraften vill jag hänvisa till ovanstående rapporter. Läs, så ser Du att det jag skrivit är korrekt!

Vill Du få ett av världens toppuniversitets bedömningar av kärnkraften, så kan jag rekommendera MIT, som gjort en hel räcka studier. men här är den kanske mest intressanta, men kort; The Future of Nuclear Energy in a Carbon-Constrained World

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.