Kan Sverige fördubbla sin export?

Det är inte realistiskt att sätta upp ett mål, som Ewa Björling gjort, att nå en fördubbling av exporten på 5 år. Det sa professor Pontus Braunerhjelmm på ett frukostseminarium ordnat av Teknikföretagen och SEK. Export i sig är dessutom inget mål. Vi måste använda det vi får in i form av investeringar eller konsumtion, påpekade Braunerhjelm. Vad han inte sa, men Assar Lindbeck har påpekat, att vi har ett kapitalexport på hela 7 procent. Vi skickar helt enkelt iväg våra tillgångar i lika stor utsträckning som vad Tyskland eller Kina gör. Min fråga: Är detta rimligt?

En viktig fråga i diskussionen var hur vi får en kreditlösning för ett företag som Teenage Engineering gör. Detta företag är intressant. Är “born global” och säljer 98 % av sina varor på export. Skulle kunna öka med tusentals procent, enligt Jens Rudeberg, Teknisk chef på Teenage Engineering. Säljer vi till 1.500 butiker i en kedja i USA är det ingen som kan ge oss en risk-kredit.

Mats Odell, Näringsutskottets ordförande. påpekade att Sverige kan sälja utomlands, även om det inte är export. Se på Tyskland, där IKEA vill öppna 10 nya varuhus, men får inte. De tyska delstaterna har prövningsrätt, och skall bedöma om det behövs fler varuhus. Detta sker i Europas mönsterland, Tyskland. Sverige avskaffade skråväsendet 1846, påpekade Odell.

En annan sektor för export, hemma eller utomlands, är vård och omsorg. Här finns det mycket att göra, men kreativiteten måste fram, tyckte alla paneldeltagarna. Alexander Bard och en grön gris var andra exportprodukter….Detta kan inte återges här på några få ord. Tänk globalt och våga, var en rekommendation. Ewa Björling, titta på hindren, var en annan. Kompetensen är ett annat problem, sa en fjärde deltagare. Pernilla Ström modererade med elegans.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.