Kan Sverige återta sin ledande roll som digitaliserings-nation?

Vi har alla möjligheter att återigen bli en ledande digitaliserings-nation. Om vi utnyttjar vår förmåga på rätt sätt, inte minst med det världsledande företaget Ericsson nära till. Men vi har tappat sedan år 2000 när Sverige ansågs vara IT-nationen, och prisades för detta av Time på ett omslag. Dagens Industri tar uppfrågan idag, i en ledare, som jag varmt rekommenderar., “Sverige bör ta ledningen i digitaliseringsunionen”.

Alldeles nyligen, den 2 december, skrev civilminister Ardalan Shekarabi om behovet att digitalisera i den offentliga sektorn. Artikeln i Dagens Nyheter hade den talande rubriken: “Digitaliseringen av offentlig sektor ska nu snabbas på“. Det har med andra ord gått för långsamt hittills. Det är sällan man läser en så inträngande artikel. Normalt brukar debattartiklar vara svepande och innehåller sällan med kritik mot den egna verksamheten. Men inte så här.

I Norden är Sverige nu sämst på digital förvaltning, påpekar Shekarabi, och hänvisar till en EU-studie som visar detta. Bara 2 av 10 medborgare är nöjda med hur kommunerna klarar den digitala servicen. Därför ska nu regeringen leda ett arbete för att genomföra ett digitaliserings-paket för alla myndigheter, kommuner och landsting.. Shekarabi anger: Sverige ska återta sin positions om världsledande inom digitalisering. Utmärkt, säger jag.

Idag betalar vi skattebetalare för liknande lösningar, var för sig, i 347 myndigheter, 290 kommuner och 20 landsting. Nu ska en grundstruktur upprättas, som innebär två ting: Dels så blir det funktioner överallt som behövs, t ex “Mina meddelanden”. Uppgifter till myndigheterna ska bara behöva lämnas en gång (äntligen). Dessutom kommer man att spara stora pengar. (Jämför med Walmart, med en  omsättning lite större än Sverige, som knappast låter varje butik utveckla sina egna digitala lösningar). Vem vet att vi i Sverige har många olika medicinska patientregister-system, som har svårigheter att prata med varandra?

Hur ser det ut i verkligheten? Hos de myndigheter som ska hjälpa medborgare och företagare med digitalisringen? Jag har idag tagit en ögonblicksbild på tre myndigheter:: Vinnova, Tillväxtverket och Tillväxtanalys

Vinnova har en sökfunktion. Sök “digitalisering” och Du får idag 133 träffar. Högt och lågt, ingen disposition eller struktur. Som kund är det svårt att få ut något av en sådan här sökning. Ett samtal med en tjänsteman på myndigheten ger säkert mycket mer.

Tillväxtverket ger vid en slagning idag 157 träffar på “digitalisering“. Här är det också högt och lågt, men där finns flera träffar som hjälper kunden. T ex Digitalisering i industriföretag – var sjutton börjar man?”  Bra ansats, och det finns flera andra träffar, som leder kunden rätt.”Vad gör vi inom digitaliseringen?”  har dock inget kundperspektiv, utan vänder sig till myndigheten själv.

Så har vi myndigheten Tillväxtanalys, där antalet träffar blir 112 när man söker på “digitalisering“. Ger inte så dålig vägledning, även om den riktiga strukturen saknas.

Det finns mycket att återkomma till. Slutsatsen är dock, även om det kanske inte sägs klart ut någonstans: Den svenska digitaliseringen behöver en nationell nod. Får vi det? Förhoppningsvis.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Kan Sverige återta sin ledande roll som digitaliserings-nation?

  1. Bra översikt av ” digitaliseringen” i Sverige. Dystert. Hoppas ” man” tar tag i det. Och du Håkan, fortsätt rapportera dina iakttagelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.