Hade inte tänkt blogga nu, men känner att jag måste. Näringsdepartementets hearing om Översynen av Tillväxtanalys hölls i onsdags, enligt planerna. Deltagare var ett drygt 20-tal företrädare för myndigheter och några företrädare från andra departement. Dessa sistnämnda fick uppmaningen av ordföranden, statssekreterare Eva Lindström, att de bara var inbjudna i en lyssnande funktion. Ett nytt möte skulle hållas senare med berörda departement, sa hon.
Med var också företrädare för den berörda myndigheten, Tillväxtanalys, som också uppmanades att ha en “lyssnande funktion” De fick bara yttra sig om någon begärde det i en sakfråga. (Någon sa halvhögt att detta är “en munkavle”).
Vid diskussionen på departementet var det inte tal om systemnyttan med en kompetent och fristående myndighet som Tillväxtanalys, utan praktiska. Bland annat vad som borde ske med utlandskontoren och bevakningen där, som många tyckte var viktig. Intresset var inte stort för att Näringsdepartementet skulle ta hand om denna funktion. Utan UD, Energimyndigheten, Vinnova och Business Sweden ville gärna ta över utlandsbevakningen.
Nu har jag hört reaktioner från EU-kommissionen, som säger sig ha haft stor nytta av Tillväxtanalys rapporter och använt Analys-plattformarna i sitt arbete.
En institution, som skulle varit inbjuden till hearingen, RISE, nåddes aldrig av denna. För egen del kan jag konstatera att när en utvärderingsmodell för instituten skulle utarbetas så gick både Vinnova och Näringsdepartementet bet på den uppgiften. Tillväxtanalys fixade detta, och den håller nu på att genomföras. Det finns mycket mer att ta upp för att visa på de goda arbete som Tillväxtanalys gör
Kan inte förstå hur man kan göra en utvärdering av en institution utan att ta del av dess verksamhet. Det är vad som skett i Göran Ekströms Översyn av tillväxtanalys. Men jag förstår varför Näringsdepartementet inte vill lägga ut studien på sin hemsida. Jag har försett många med den nu, trots att det knappast är min uppgift. (Enligt regelverket ska Näringsdepartementet lägga ut det som rapporteras i form av utredningar. Men det har man inte heller gjort när det gäller OECD:s kritiska studie av den 12 och 13 november, trots loöfte i detta specifika fall) Alla dessa rapporter kan jag förse Dig med om Du vill läsa själv och inte bara få info genom min blogg.
Sedan kan jag än en gång notera att näringslivets organisationer, akademierna och fackliga organisationer inte heller blivit inbjudna till hearingen. Men de hade väl också bara fått lyssna, eller vad säger Eva Lindström?
Det finns mycket mer att skriva i denna fråga, men det återkommer jag till efter helgerna eftersom jag är på utrikes resa.
Ja det är inte konstigt att förtroendet för regeringen minskar och att politikerföraktet ökar. Hur skall vårt en gång så framgångsrika land klara sig utan innovatörer och insyn om vart vinden blåser? Låt oss hoppas att man inte förstör för mycket innan nästa val.