Kafka finns i den svenska statsförvaltningen

Alla vet väl vad Kafka processer betyder: Absurda, bisarra, surrealistiska händelser och miljöer. Sånt finns i svensk statsförvaltning, flera exempel gav jag i december förra året; bland annat snabbutredningen om flyktingar och utredningen av Tillväxtanalys. Nu ett annat exempel.

Det gäller Migrationsverket. Så här är historien:

I januari 2015 sedan träffade jag Anders Danielsson, Migrationsverkets Generaldirektör, på ett Måndagsklubbs-möte på SNS. Han var intresserad att få mitt nyhetsbrev, och det har han fått sedan dess. För jag skickar bara nyhetsbrevet till den som vill ha det, och som jag registrerar själv i mottagarkretsen, min maillista. Däremot kan vem som helst söka upp min blogg på nätet, och t o m abonnera på bloggen, vilket många gör. Men nyhetsbrevets mottagare regerar jag själv över. (Får ofta förfrågningar om att bli uppsatt som mottagare, ofta med hänvisning till kollega eller vän).

Igår kom ett svar från migrationsverket på mitt senaste nyhetsbrev. Så här såg det ut:

Hej Håkan!

 

Tack för ditt mejl.

 

I Sverige är det riksdagen som efter allmänna fria val bestämmer vilken flyktingpolitik Sverige ska ha och vilka lagar som ska finnas. När det gäller utländska medborgares rätt att få stanna i Sverige så regleras detta i utlänningslagen.

 

Regeringen administrerar sedan det som riksdagen bestämt i demokratisk ordning. Myndigheterna, t.ex. Migrationsverket, lyder sedan under regeringen och är skyldiga att agera i enlighet med vad regeringen och riksdagen bestämt.

 

När det gäller enskilda asylärenden så fattar Migrationsverket beslut i första instans. Är detta negativt så kan den asylsökande klaga på beslutet till en domstol, migrationsdomstolen, som har att självständigt pröva överklagandet. I vissa fall kan man klaga till ytterligare en instans, Migrationsöverdomstolen.

 

Om ni har fler frågor gällande lagstiftningar kan ni ta kontakt med Sveriges Regering.

 

Med vänlig hälsning

Kristina Pankratova
———————————
Migrationsverket

Kundtjänsten

Telefon 0771-235235
Vänligen observera att du inte kan svara på detta mejl. Om du har följdfrågor ber vi dig istället skicka ett nytt mejl via webbformuläret på vår webbplats www.migrationsverket.se/e-post
www.migrationsverket.se
https://twitter.com/migrationsverk

Detta är ett direkt svar på mitt nyhetsbrev av den 27 maj i år. I mitt nyhetsbrev nämns ingenting om flyktingar, flyktingmottagning eller migration. Du som får brevet – och fick det den 27e maj – vet hur det ser ut. Korta kommentarer och en länk till ett blogginlägg.

Att skicka ett förskrivet standardsvar, som det ovanstående, visar att Migrationsverket överhuvud taget inte läser inkommande mail, utan tydligen bara svarar standardmässigt. Goddag Yxskaft har fått ett ansikte.

Att man Migrationsverket svarar, utan att läsa och utan att bry sig om vad som står i mail-brevet, så blir denna verksamhet verkligen Kafka. Alla som skriver till Migrationsverket borde varnas: Här ligger ett standardbrev och väntar, och det Du skriver läser man inte.

Det ska sägas att jag skrev till Kristina Pankratova igår, men har inte fått ett svar. Det ska bli intressant och se om jag får samma standardiserade svar en gång till. Men nu blir det också ett mail direkt till Anders Danielsson också, med denna blogg, så får vi se vad som händer.

Migrationsverket har en annan dysfunktionell process. Det gäller arbetstillstånd för de som ska arbeta i svenska företag eller vid universitet eller andra institutioner. Normalt har denna process, som Migrationsverket sköter, tagit 2-3 veckor. Nu tar det 5-6 månader, sägs det. Något har man kanske kapat tiden, men vem kan vänta? Lidande blir både svenska skolor, som ska ha utbildnings för invandrare och svenska exportföretag m fl.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.