IVA mäter vår FoU – inte riktigt upplyftande

Det är utmärkt att IVA, Ingenjörsvetenskaps Akademin, nu utvecklar ett index över svensk forskning och innovation. Idag publicerade IVA indexet “FoU-barometer 2019“. Det skedde på ett seminarium, de medverkande ses här

Sverige ligger på 3,3 procent av BNP till FoU. Sydkorea och Israel ligger långt över, på 4.5%. Många kommer ihåg tiden vid sekelskiftet, år 2000, då låg Sveriges FoU runt 4 procent. I pengar räknat satsades det i Sverige år 2017 156 miljarder. Därav stod näringslivet för 71 procent. I pengar räknat fick högskolesektorn 39 miljarder. Problemet är att universitetens pengar – gäller även utbildningsmedlen – går till så stor mängd som möjligt. Spetsforskningen kommer bort.

I debatten idag på IVA var problemen för svensk forskning och innovation:

  • Näringslivets forskning har minskat påtagligt
  • Det är svårt att få kompetenta forskare
  • Särskilt svårt är det att få utländska forskare
  • Samarbetet mellan näringsliv och akademi behöver förbättras

Det svåraste problemet är att få utländska experter. Det beror på två ting: Ett Migrationsverk som inte fungerar, och som kompetens-utvisar. Vidare att Expertskatten inte fungerar. Här lovordades i stället det danska systemet. Det är billigare och snabbare samt ger tillräckligt många experter/forskare. Ett besked lovas inom två veckor, om det inte kommer är det lika med grönt ljus. I Sverige har expertskattesystemet inte levererat mer än en tredjedel av målsättningen – 3000 experter och forskare om året.

Betty Malmberg, M, välkomnade det danska systemet. Men det kommer inte med i Moderaternas budgetmotion. (De har haft mer än 15 år på sig). Förra forskningsministern Helene Hellmark Knutsson ville inte tala om Expertskatten. Hon ville fokusera på Migrationsverket. Det säger den tidigare forskningsministern, när regeringen i fem års tid varit ansvarig för Migrations-verkets misskötsel. Regeringen kan, och kunde, när som gå in och korrigera Verket, men vägrar göra detta.

Tyvärr kan vi konstatera, Regeringen – oberoende av partier – kan aldrig fatta beslut. Har vi hört talas om den svenska Långbänken?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.