IVA har drivit på den svenska innovationsprocessen

IVA har spelat en avgörande roll för att det svenska politiska systemet idag är helt inriktat på innovation. Det började med “Innovation för Tillväxt” under ledning av Marcus Wallenberg 2009. Året därpå deklarerade statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen ambitionen att utarbeta en nationell innovationsstrategi. I IVA:s styrgrupp då ingick som ledamot en viss Stefan Löfven. Han lärde sig innovationens betydelse för Sverige. Det deklarerade han på Götaplatsen i sitt 1:a maj-tal 20012, till allas förvåning. Sammanfattning: IVA startade en process som lett till att Sverige idag fokuserar på innovation. IVA:s VD Björn O Nilsson har initierat och drivit fram dessa projekt.

För IVA:s del följde sedan  “Innovationskraft Sverige” under ledning av Rune Andersson, Mellby Gård. Det projektet fokuserade på det regionala innovationsarbetet, och medverkade stort där. Nu har fas 3 kommit (inte Arbetsförmedlingens), som heter “Attraktionskraft för uthållig tillväxt”. Projektet har haft problem i starten, vad gäller styrgrupp, uppläggning och finansiering. Men den långa starttiden, som många undrat över, är nu över. Det finns förutsättningar att det nya IVA-projektet också kan bli framgångsrikt.

Det som talar för framgång är att styrgruppen fått en drivande och respekterad ordförande, Carl Bennet. Vidare har styrgruppen befolkats med många av Sveriges toppar. eller vad sägs om Carola Lemne, Karl-Petter Thorwaldsson och Eva Nordmark tillsammans med de två GD-arna Charlotte Brogren, Vinnova och Gunilla Nordlöf, Tillväxtverket. Där ingår också Folksams ordförande Anders Sundström, SKL:s VD Håkan Sörman och Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm. För att nämna hälften. Hela sammansättning framgår här.

Vad skall “Attraktionskraft för uthållig tillväxt” syssla med? Svaret är att det har tre ben, ett internationellt, ett nationellt och ett regionalt. Sverige skall kunna attrahera utländska investeringar och kompetens. Vi måste också kunna komma ut internationellt med varor och tjänster. Här hemma skall sju områden fokuseras för att göra den internationella konkurrenskraften god. Regionernas strategiarbete skall också få IVA-projektets understöd.

Projektet “Resurseffektiva affärsmodeller” skall komplettera innovationsprojektet. Det är möjligt att så kan ske, men det förefaller lite långsökt. I och för sig går allt in under paraplyet “Innovation”, men affärsmodeller är för mig mer fokuserat på hanteringen i enskilda organisationer. Ordföranden är Anders Narvinger, vilket i sig talar för ett framgångsrikt projekt. Båda projekten redovisades i Almedalen vid samma seminarium, och det är kanske därför man försökte para ihop dem.

Dessa projekt kommer ut till omvärlden genom seminarier, där aktörer och politiker medverkar. Vem som leder dessa seminarier är av stor betydelse. “Innovation för Tillväxt” hade glädjen att ha Sharon Jåma, som moderator, hon stod för den röda tråden i de samtal som fördes på seminarierna. När jag kom till Almedalen i år och läste att Sharon Jåma var årets Mesta Moderator, enligt Resumé; 17 seminarier. Jag blev inte förvånad.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.