Issue based cluster – utmaningsdriven innovation

Onsdagen innehöll de två bästa seminarierna hittills – av de jag gått på. PwC:s “Innovative clusters create new industries”  är en av dessa och SSF:s “The Second Machine Age” är den andra. Men det finns säkert andra av samma klass, som jag inte noterat. Här en liten liten redovisning av PwC.s klusterseminarium. Vill Du redan nu ha en intressant läsning om den nya maskinåldern, så har Expressen idag en bra artikel på sidan två.

Professor David Brown, med stort förflutet i life science industrin och Laurent Probst, PwC, UK, gav en utomordentlig beskrivning av det nya innovationslandskapet. Detta under ledning av PwC:s globalansvarig för public sector i PwC, Jan Sturesson. Inledde gjorde den brittiske Sverige-ambassadör Paul Johnston.

Idag bli allt mer av forskning och utveckling, innovation, utmaningsdriven. De gamla branscherna är borta. På detta seminarium redovisades utmanings-baserade kluster. Det finns kanske ett bättre begrepp, och det kan jag komma tillbaka till vid senare tillfälle. Men, vilket är viktigt, det är all innovation som utvecklas på detta sätt. Staketen mellan den gamla tidens branscher är alltså helt borta.

Dessutom går allt idag mycket snabbare än tidigare. Här går det inte att vänta på att den politiska sektorn drar benen efter sig. Det är inte heller möjligt för politikerna att driva på den nya utvecklingen om de inte sätter sig in i den nya tidens innovationssystem. Det framkom med all tydlighet på seminariet.

Det finns också en studie för EU-kommissionen om klusterverksamheten, dagens. Baserad på 16 framgångsrika kluster.En preliminär version av den studien finns här. Till detta kan läggas att Storbritannien nu tagit till sig av det nya systemet och utvecklat ett innovationssystem som vi har anledning att benchmarka mot. Återkommer framöver till denna förebild.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.