Investeringar och innovation i Bryssel i morgon

Vår nya finansminister Magdalena Andersson åker till EU i Bryssel i morgon. Där deltar hon i Ecofins möte (Obs: Jag tog namnet först). Två frågor är särskilt i fokus; Investeringar och forskning – innovation. En kommenterad dagordning inför mötet i morgon visar vad som kommer upp och Sveriges inställning.

Regeringen ställer upp på EU-kommissionens förslag till vad som bör göras för att stimulera forskning och innovation. (Se nedan) Vidare välkomnar regeringen infrastrukturinvesteringar, som bl a skapar jobb. Ett liknande förslag till infrastrukturinvesteringar kommer från G20 mötet, och dessa ställer sig den svenska regeringen också positiv till.

Underlag till den socialdemokratiska regeringens ställningstagande finns finns i en promemoria som Alliansregeringen upprättade. Promemorian “Forskning och innovation som källor till förnyad tillväxt” är från utbildningsdepartementet i juli i år. Där anges  regeringens reaktion på EU-kommissionens rapport den 10 juni.

  • Resurserna till forskning ska inte spridas tunt, utan investeras inom starka områden. Smart specialisering
  • Mer av forskningsresurserna och innovationsansträngningarna ska satsas på samhällsutmaningar, som kan ge tillväxt. Utmaningsdrivet
  • Universitet och högskolor bör var entreprenörsinriktade och fokusera på verksamhet som har störst inverkan. Självständiga universitet

Hur ska då innovationssystemet stärkas i Europa, enligt EU och Sveriges regering?

  • Kraftig utveckling av den inre marknaden
  • Offentliga sektorn som är en stor ekonomisk aktör bör främja innovationsupphandling
  • Forskare bör utbildas i affärs- och entreprenörskapskompetens

Frågan är bara hur effektivt EU kan vara i att genomföra dessa viktiga förbättringar. Det gäller särskilt den inre marknaden och innovationsupphandlingen. På upphandlings-området borde Sverige kunna gå i täten, bli förebild.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.