Vår nya finansminister Magdalena Andersson åker till EU i Bryssel i morgon. Där deltar hon i Ecofins möte (Obs: Jag tog namnet först). Två frågor är särskilt i fokus; Investeringar och forskning – innovation. En kommenterad dagordning inför mötet i morgon visar vad som kommer upp och Sveriges inställning.
Regeringen ställer upp på EU-kommissionens förslag till vad som bör göras för att stimulera forskning och innovation. (Se nedan) Vidare välkomnar regeringen infrastrukturinvesteringar, som bl a skapar jobb. Ett liknande förslag till infrastrukturinvesteringar kommer från G20 mötet, och dessa ställer sig den svenska regeringen också positiv till.
Underlag till den socialdemokratiska regeringens ställningstagande finns finns i en promemoria som Alliansregeringen upprättade. Promemorian “Forskning och innovation som källor till förnyad tillväxt” är från utbildningsdepartementet i juli i år. Där anges regeringens reaktion på EU-kommissionens rapport den 10 juni.
- Resurserna till forskning ska inte spridas tunt, utan investeras inom starka områden. Smart specialisering
- Mer av forskningsresurserna och innovationsansträngningarna ska satsas på samhällsutmaningar, som kan ge tillväxt. Utmaningsdrivet
- Universitet och högskolor bör var entreprenörsinriktade och fokusera på verksamhet som har störst inverkan. Självständiga universitet
Hur ska då innovationssystemet stärkas i Europa, enligt EU och Sveriges regering?
- Kraftig utveckling av den inre marknaden
- Offentliga sektorn som är en stor ekonomisk aktör bör främja innovationsupphandling
- Forskare bör utbildas i affärs- och entreprenörskapskompetens
Frågan är bara hur effektivt EU kan vara i att genomföra dessa viktiga förbättringar. Det gäller särskilt den inre marknaden och innovationsupphandlingen. På upphandlings-området borde Sverige kunna gå i täten, bli förebild.