Inte konst, men konstigt – ligger det rätt i tiden?

Världens kanske främsta konstmässa, Biennalen i Venedig, överraskar stort. Temat är “All the World´s Future”. Den stora mässhallen upptas av “Das Kapital”, Karl Marx kommunistiska manifest. Ja, Du tror inte det är sant, men så är det.

Under den 56e Biennalen i Venedig kommer högläsning ske ur Das Kapital av hundratalet konstnärer. De började den 9 maj, när Biennalen öppnades, och håller på med högläsning till dess Biennalen stänger den 22 november. Frågan är om även bok två och tre, utgivna av Friedrich Engels, kommer med eller om man hinner. Det fjärd bandet av Karl Kautsky är det också ett frågetecken för. Men vad gör det?

Förmodligen är det inte många som läst Das Kapital, även om alla bildade i västvärlden har hört talas om detta mastodontverk på 800 sidor, som kom ut 1967. Du som inte läser tyska kan både läsa boken – böckerna på svenska eller engelska.

Men faktum är att högläsningen ur Das Kapital är ett tecken i tiden. Förra året kom Thomas Piketty med sin olästa bok “Kapitalet i det 21 århundradet”. Jag säger oläst, för undersökningar visar att nästan inga som köper den läser den. Vill du ha en enkel sammanfattning finns den på svenska för 51 kronor. På Amazon kan man beställa originalet. Men den är lika svårläst som Thomas Piketty själv var i sin presentation förra året i Almedalen. På engelska 700 sidor och på författarns modersmål, franska 900 sidor.

Du som vill ha en vettig bild av Biennalen i Venedig kan läsa Financial Times särskilda utgåva “Venice Bienalle” som publicerades den 2 maj. Men enklare än att hitta den bilagan är att gå till FT, från den 8 maj, då en populär artikel om biennalen publicerades, som redovisar hur komisk högläsningen ur Das Kapital är.

Det finns en nostalgisk återgång till gamla socialistiska tankegångar, där politikerna  får mer makt. De finansiella kriserna har drivit på detta. Nu är det robot-utvecklingen som medverkar. Hur försörjer vi den halva delen av befolkningen som kan bli arbetslös, om det blir så? Det är lite doft av den gamla tiden, som präglades för vår del av löntagarfonderna.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.