Du som läser denna blogg vet, att den svenska institutssektorn är mindre än i de flesta västerländska länder. För 10 år sedan var institutssektorn i Norge större än universiteten, om man räknar i forskningsanslag från staten. Under senare tid har dock den svenska institutssektorn vuxit till sig, om än från en mycket låg nivå.
I torsdags höll RISE, statens ägare till flertalet av de svenska instituten, sin årsstämma, med följande seminarium. En intressant tillställning, som gav goda smakbitar på det som instituten åstadkommer, imponerade. Totalt hade RISE-instituten en omsättning på 2,8 miljarder kronor, det visar årsberättelsen. Staten satsar 600 miljoner i strategiska kompetensmedel på instituten, en form av basfinansiering. I RISE-instituten arbetar drygt 2.300 anställda.
Cecilia Driving, RISE:s VD, gav ett perspektiv på innovationsprocessen, som nu börjar bli allt mer gränsöverskridande. Det finns inte längre en branschlogik, utan allt mer blir gränsöverskridande. Institutssektorn måste i framtiden kunna erbjuda stöd som involverar flera olika kompetenser. Denna nya utveckling betonade RISE:s VD vid årsseminariet och finns redovisat i års- och verksamhetsberättelsen.
Utifrån det nya perspektivet, behovet av marknadsföring och samverkan, så pågår ett internt arbete inom RISE. Det är fråga om en strukturprocess, inte minst uppbackad av regeringen, med såväl finans- som näringsdepartementet involverade. Syftet är att hitta former för den framtida utvecklingen av instituten, och öka samarbetet dem emellan. Den processen skulle nog behöva en större öppenhet och med en klar målsättning angiven. Det finns anledning att komma tillbaka till den frågan.