Innovationsrådet samlas igen

När Stefan Löfven kommer från Iran-utfärden bär det på måndag direkt av till Innovationsrådet, NIR. Det samlas måndagen den 13e för en eftermiddagsövning. Med middag som avslutning i Sagerska Palatset. Vad kommer upp på mötet? Tre frågor:

Först Testbädd Sverige. Där kommer i första hand Mikael Damberg ge en lägesrapport. Detta är en viktig fråga, för mycket behöver testas och utvecklas. Här kommer också samarbetet med Tyskland in. När Angela Merkel var i Sverige för 10 dagar sedan utvecklades ett Tyskt-Svenskt samarbete på innovationsområdet, som innefattade testbäddar.

Upp på denna punkt kommer också Policy Lab, som är en för Sverige ny företeelse. Den har utvecklats i Storbritannien. Man sätter ihop grupper -en form av advisory board – som med sina expertkompetenser kan skissa på regler eller andra frågor av betydelse för en speciell teknikutveckling. Upp kommer också, relaterat till detta, sk Sand Boxes (sandlådor), som innebär att man ska kunna testa på ett modernt sätt, och frångå befintligt regelverk. På båda områdena krävs en utveckling, som Näringsdepartementet i samarbete med finansen har gjort inför mötet med NIR

Sedan avhandlar NIR “Innovationskraft i hela landet“, som är en ganska fluffig punkt. Här ska man fokusera på små och medelstora företag. Tre ministrar föredrar: Sven-Erik Bucht, Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson. Även Tillväxtverket med generaldirektör Gunilla Nordlöf talar i frågan. Här är ambitionen att få olika departement och myndigheter att arbeta tillsammans. Man vill bort ifrån stuprören, vilket är en gudi behaglig gärning.  Noteras kan dock att den ansvarige ministern för digitaliseringen, Peter Eriksson, inte är med. (Åtminstone inte på mötet)

Sedan avslutas mötet med en diskussion kring den nyligen framlagda forskningspropositionen, Kunskap i Samverkan. Där kommer en del frågor som ska utvecklas, enligt proppen, att diskuteras, med inledning av forskningsministern Helene Hellmark Knutsson. Dit hör internationaliseringen av universiteten, som verkligen behövs. Vidare finansieringen, där man borde (men inte gör) utveckla konkurrensutsättningen av fakultets-medlen. Man undrar om det stora arbetet som OECD genomfört på uppdrag av regeringen, men som inte finns omnämnt i propositionen kommer upp. (Skämmigt) Ska man i stället utveckla en Akademisk Lanthandel, kan man fråga sig?

Det finns mycket att tala om, och jag får återkomma till resultaten .

Redan nu kan jag berätta att Innovationsrådet fått två nya ledamöter: Volvo AB:s VD Martin Lundstedt och KTH:s rektor Sigbritt Karlsson. De ersätter Hans Vestberg, fd Ericsson och Pam Fredman, rektor Göteborgs Universitet.  Att KTH:s rektor ersätter Pam Fredman är ett klart tecken på att innovation är i fokus för NIR och inte grundforskningen, som är Fredmans signum. Hon var tidigare ordförande i SUHF, universitet- och högksolerektorerna.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Innovationsrådet samlas igen

  1. Hej!

    Vad är det som säger att det är smart att bygga ett hus uppifrån och ner?
    Hela den beskrivna konstellationen av politiker och byråkrater med brist på
    företagsamhetskunskap kan ganska säkert inte värpa några guldägg utan snarare guldmynt för att betala den perenna byråkratin. Kan du nämna en statlig myndighet som har lagts ner de senaste tio åren utan att ersättas ev en ny konstellation med nytt namn?

    Jag förväntar mig noll resultat för detta spektakel: Bon appetit på Sagerska Palatset kan man kanske önska patrasket.

    Jag läste igår att Mme Ebba Lindsö sitter på två inkompatibla Styrelsefordförandestolar som i vilket Europeiskt land som helst skulle avslöjats som ett uppenbart conflict-of-interest. Det tar kanske ner Sverige ett par pinnhål i den framtida Korruptionsstatistiken. Se där en seriös diskussionspunkt för Innovationsseminariet. The Barn needs some serious cleaning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.