De stora institutionerna i världen passerar revy med analyser och goda råd till regeringen. I onsdags var det OECD. I går var det Världsbankens tur. En av Världsbankens chefer kom till Stockholm igår, Augusto Lopez-Claros, direktör för Global Indicators och ansvarig för bankens “Doing business” i världen. Han har lett en analys av det svenska näringslivsklimatet, som publicerats i två rapporter, en våren 2014 och en i våras.
Nu var det dags för Världsbanken att ge en redovisning till en bredare grupp, i regi av Entreprenörskapsforum. Dess VD professor Johan Eklund modererade. Vi går direkt in och redovisar kort hur analysen ser ut, och de rekommendationer som Världsbanken ger till regeringen.
Först gäller det arbetsmarknaden, Den är alltför stel, till för de som redan är i arbete. Med höga skatter på arbetskraft och vinster blir arbetslösheten större än eljest, konstaterar Världsbanken. Mer visstidsanställningar behövs, och uppsägningstiden i Sverige är rekordlång.
Sedan kommer bostadsmarknaden, som Världsbanken inte förstår sig på, eller rättare sagt tycker fungerar dåligt, med hyresregleringen bland annat. Därtill kommer att det från mark till spade tar hela 10 år i Sverige. VB-chefen sa ordagrannt “Har aldrig sett något motsvarande i något annat utvecklat land”.(Tilläggas kan att det tar drygt 2 år i Danmark för bygglov, mot 10 år i Sverige, något som inte sades på seminariet.)
Den svenska utbildningen är dålig, med brist på kompetens och en bristande funktion på arbetsmarknaden. Där noterar Världsbanken något som inte är nytt, att Sverige under decennier fått en allt sämre utbildning. Av de som börjar högre studier avslutar 68% av de studerande i snitt i OECD-länderna, de utvecklade länderna. I Sverige är siffran bara 53 procent. Bara varannan högskoleelev fullgör sina studier. I Danmark är det 81% och i Danmark 76%.
Världsbanken noterar samtidigt att Sverige har en god ekonomi, har klarat såväl 90-talskrisen som den senaste finanskrisen väl, men potentialen utnyttjas inte. Och utförslöpan måste hejdas.
Rapport ett finns här. Den andra rapporten har en direkt länk här, för jag vågar inte länka till regeringens hemsida. Risken är då att de tar bort även den andra rapporten, som de gjort med den första. Obehagliga sanningar, verkar det som.
Eftersom jag inte vill skriva långa blogginlägg avslutar jag här. Låter en socialdemokratisk och en moderat politikers reaktioner komma i ett separat blogginlägg.