Idag firar bloggen 12-årsjubileum – med nostalgisk återblick

Bloggen föddes den 14 februari 2012. Sedan dess har 1.807 bloggar publicerats. I den första bloggen, “Välkommen till Gergils innovationsblogg!” tog jag upp tre ämnen.

Först ut var AstraZenecas neddragningar i Södertälje. Hela 1200 forskare skulle sägas upp. Forskingen skulle koncentreras till andra länder, som UK, USA eller Tyskland. Vid två tillfällen hade bolagets koncernchef och VD försökt få ett samtal om forskningens framtid i Sverige. Först sökte VD-n statsminister Göran Persson, året var 2005, men han vill inte ta emot. Hänvisade till någon underhuggare

Några år senare approcherades 2010 den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. Inte heller han ville träffa AstraZenecas VD utan hänvisade till en underhuggare. Både i Storbritannien och Tyskland fick dock VD:n träffa och samtala med förbundskanslern respektive premiärministern. För Sveriges politiska ledning var det dock inte viktigt nog att diskutera forskningen med VD-n.

Forskningen för världsledande bolaget AstraZeneca var således inte tillräckligt viktigt för regeringschefen, vare sig i S-regeringen eller M-regeringen. Underligt kan man tycka.

Fråga nummer två i min första blogg gällde Northern Future Forum. Den skrev Hans Bergström om i en krönika i Dagens Nyheter. Där tog han framför allt upp just AstraZeneca och dess forskning. Hans tankar då är lika relevanta idag.

Den tredje frågan gällde en artikel som PJ Anders Linder hade skrivit i Svenska Dagbladet. “Därför går det bra för Sverige”. En bok skriven av Bergh-Henrekson. Även den relevant idag. Även den berörde AstraZeneca.

Ja. lite nostalgi, men ack så giltigt än idag.

PS I morse sköt Ukraina det stora ryska landstigningsfartygen Caesar Kunikov i sank. Det 112,5 meter långa fartyget med 87 mans besättning och med utrymme för 100-tals soldater och 10 stridsvagnar, väl vapen-utrustat, sjönk i morse i Svarta Havet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

7 svar på ”Idag firar bloggen 12-årsjubileum – med nostalgisk återblick

  1. Stort Grattis i efterskott !
    Och ett stort tack för alla inlägg och framtida.
    Hoppas vi finner ett bra botemedel mot långbänkarna & dumhetern
    Nya armechefen Jonny Lindfors var inne på liknande tema på Folk&Försvar2024 och pekade på bla: #1. Fredsskadade #2. Byråkrati, #3. Långsamma (dvs: långbänkar). Alvesson 2023: dumhetsbekämpning.

  2. Hej Håkan,
    Tillåt mig berör ett annat spörsmål: SVT satsning Sveriges historia. Varifrån kom resurserna dvs pengarna som ledde till att välfärdssamhället kunde byggas upp. Jo från den svenska företagsamheten, industrin som skåpades av ett antal entreprenörer och innovatörer, som startade företag av vilka många blev stora och framgångsrika internationella koncerner. Där skapades den växande ekonomin som gav arbete åt folket. De få kommentarer som fanns i serien var tvärsemot negativa och tom fientliga mot företagen . Tala om vinkling!!

  3. Man kan verkligen undra varför våra statsministrar inte tog emot Astra-Zenecas VD. Högfärd eller rädsla eller känslan att om man tar emot en VD så måste man ta emot alla de största företagens VD:ar? Ingen svensk statsminister har väl haft annat än mycket ytliga kunskaper om forskning, naturvetenskap eller företagande.
    Birger

    • Väldigt underligt. Lika anmärkningsvärt är att när jag för 12 år sedan publicerade detta, så var det inte en enda journalist som tog upp detta och ställde frågor till de ansvariga statsministrarna. Varför gör man inte sitt jobb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.