I eftermiddag, torsdagen den 11 oktober, klockan 14.30 presenterar utbildningsminister Jan Björklund FoI-proppen. Det är lite underligt eftersom ansvarig statssekreterare, Peter Honeth, för två veckor sedan angav den 16 oktober till mig. Men ju förr desto bättre.
Denna tidigareläggning kan bero på att Jan Björklund vill komma före den Nationella Innovationsstrategin som näringsminister Annie Lööf skall presentera. När så sker är skrivet i stjärnorna. Kanske på fredag, när Annie Lööf medverkar i ett seminarium på IVA. Se inbjudan. “Vad händer i arbetet med regeringens innovationspolitik?” är rubriken på Lööfs framträdande. Men hur mycket som Annie Lööf kommer att redovisa är okänt.
Sedan har vi OECD:s analys av Sveriges innovationssystem, som varit klar sedan i somras. Den kommer senare under oktober månad. Då regeringen kan säga: “Oj, vilka intressanta analyser och förslag OECD kommer med. Det tar vi med nästa gång”.
Som ansvarig projektledare för innovationsstrategin och därmed en av beställarna med regelbunden kontakt med OECD kring deras arbete med den utvärdering du hänvisar till förvånas jag över ditt besked att den varit klar sedan i somras. Detta stämmer inte. Vi samtalar med OECD kring tidplanen för lansering. Ambitionen från båda parter är nu att utvärderingen ska presenteras senare i höst.
Hej Sara,
När OECD fick uppdraget i juni 2011 sa departementet följande: “Denna översyn är ett viktigt led i arbetet med att steg för steg förbättra innovationsklimatet i Sverige. OECDs arbete sker i nära dialog med regeringskansliet. Rapporten ska färdigställas till den 10 juni 2012.”
Vid möte med OECD den 4 juni redovisade deras 4-mannagrupp att de var klara. Publicering skulle ske senare under sommaren “Final Report (Summer 2012)” enligt OECD, men de sade samtidigt att publicering måste “following consultations with the Swedish authorities”. Detta betyder i klartext att regeringen måste ge sitt godkännande, vilket man inte gjorde under sommaren.
Det vore intressant att få Saras (läs Näringsdepartementets) redogörelse för varför regeringen inte har tillåtit en offentlig redovisning av OECD:s arbete tidigare. Man får lätt intrycket, som jag skrivit ett par gånger, att det var obekvämt att få OECD:s analys på bordet innan den Nationella innovationsstategin och FoI-proppen var redovisad.
Detta svar skriver jag med ett PM från OECD framför mig med rubriken “OECD Review of Sweden´s Innovation Policy”, dagtecknad den 4 juni 2012.
Bra att vi fått tillfälle att klarlägga detta. Olyckligt att du uppfattat att rapporten på något sätt undanhålls dagens ljus. Det är i själva verket helt tvärtom.
Den enkla anledningen till att det inte har redovisats någonting offentligt är att det inte finns en färdig rapport att presentera. Det som redovisades i somras var “preliminary findings, overall assessement and review “, som presenterades då regeringskansliet särskilt efterfrågat detta. Den slutliga publikationen kommer att underbygga denna med fördjupade analyser. Vi har ännu inte inte fått någon slutlig publikation. OECD har själva efterfrågat förlängd tid för uppdraget, vilket regeringen tillgodosett.
Jag vet att du Håkan varit kritisk till att vi valde att låta OECD göra utvärderingen, eftersom du menar att OECD tillrättalägger sina utvärderingar för att passa beställarna, dvs. de nationella regeringarna. Den uppfattningen får stå för dig. I vår kommunikation med OECD har vi tydligt framhållit att denna uppfattning finns på vissa håll i Sverige. Vi har samtidigt varit tydliga i beställningen med att Sveriges regering inte har något intresse av en utvärdering som bara säger sådant som vi redan vet eller som passar vårt system. Vi har som beställare drivit en unikt transparent process, med det möte i juni som du hänvisar till som ett inslag, liksom återkommande delpresentationer av de preliminära resultaten i arbetsgrupper och kommittéer inom OECD. De experter som genomför uppdraget har varit ovana vid denna transparens, men kommit att uppskatta den mycket och vi ser fram emot den rapport som kommer.
I flera år har jag försökt få regeringen att beställa en ny OECD-analys av Sveriges innovationssystem. De tidigare är gjorda 1963 och 1987 och samtliga nordiska länder har gjort anlyser under 2000-talet.
Inför förra FoI-proppen satt jag uppe hos Lars Leijonborg och visade upp 1987 års OECD-utvärdering. “Det skall vi göra” sa Leijonborg. Varefter ingenting kom i proppen.
De övriga nordiska länderna har också, vid sidan om OECD, låtit fristående internationella paneler att göra utvärderingar. Nu senast i Danmark för någon månad sedan. Som komplement till OECD-studierna. Sverige har inte gjort någotdera förrän nu.
En erfarenhet har jag av OECD-studien om Norge 2004. Den skulle publiceras i april, men blev fördröjd av den norska regeringen som ville diskutera resultaten och studien blev flera månaden försenad. Själv hade jag då hade medverkat i en fristående internatinell panel där vi utvärderat Norge som innovationsland. Med en hel del kritik. Nu verkar det som om OECD succesivt blivit mer självständigt och mindre lyssnande till vad uppdragslandet vill höra.
Mitt förslag har varit att Sverige borde be OECD att göra en utvärdering efter sin mall och dessutom låta en internationell panel komplettera.
Så en fråga, Sara: Om transparanten varit så viktig varför har inte Näringsdpartementet talat om det Du nu säger? Att OECD bett om mer tid och att en publicering kommer senare i höst? Det har varit lika tyst om detta som när Innovationsstrategin skall publiceras.