Sverige behöver reformer och förbättringar på nästan alla områden. Säg något som inte behöver åtgärdas! Det gäller i varje fall inte vården, polisen, skolan, universiteten, infrastrukturen, bostadsmarknaden, företags-beskattningen, för att nämna några områden.
I denna blogg ska jag inte problematisera, inte peka ut brister på olika områden, utan fokusera på hur vi måste tacka frågorna. Hur vi måste fatta beslut. Det gäller i samhället i stort, men näringslivet ligger redan långt före. Nu gäller det den politiska och offentliga sektorn. För vårt beslutsfattande idag som utgår från Statens Offentliga Utredningar hänger inte med i samhällsutvecklingen. I genomsnitt tar det minst 5 år från ord till handling. Det håller inte.
Vad är då lösningen? Jo, på engelska heter det Agile Management. På svenska skulle vi väl säga Snabbt och Smidigt Beslutsfattande. Men det finns inte – vad jag vet – något bra begrepp på svenska. Har jag fel, korrigera mig! I modernt beslutsfattande måste man ha förmågan att snabbt anpassa sig till förändring
Den bok som bäst beskriver det moderna, snabba beslutsfattandet är Stephen Denning i “The Age of Agile”. Den är förvisso fokuserad på företag, men är ett underlag för ett snabbare beslutsfattande och handling även i offentlig sektor. För även där går utvecklingen så fort att det gamla traditionella långsamma beslutsfattandet och handlandet inte fungerar. Det är en verklighet som inte kan förträngas genom nostalgi. (Allt var inte bättre förr)
Boken, “The Age of Agile” är verkligen läsvärd, pedagogisk och med många aha-upplevelser. Det är otroligt mycket av självklarheter som ingår i det moderna beslutsfattandet. Det visar läsningen av Dennings bok. Men det är viktigt att det kommit i tryck, så att vi alla kan förstå och tillämpa det nya beslutsfattandet.
Nyligen har Stephan Denning kommit med en kort, men upplysande artikel i Forbes. “Understanding The Agile Mindset” heter artikeln, som jag fick av författaren – vi ingår i samma ekonomi-nätverk. Läs den 9 sidor långa artikeln först och köp sedan boken, som finns på Amazon men också Adlibris (15 USD plus frakt eller 281 kronor), dock på engelska. Detta bör framför allt politiskt ansvariga i Sverige göra.
Den nya, agila – snabba beslutsfattandet har gjort revolution i näringslivet. Nu står offentliga sektorn på tur. Där behövs detta beslutsfattande än mer än i de privata företagen, som redan tidigare var mycket mer snabbfotade. Men här måste givetvis demokrati och transparens komma in i bilden.
Vilka är nycklarna till det moderna snabba beslutsfattandet?
- Små team
- Kunden i fokus
- Nätverk
I korthet är det en förflyttning från den byråkratiska organisationen till den snabba, flexibla. Detta kan också överföras på politisk och offentlig sektor, men det kräver ett stort arbete. Men en sådan här förändring blir allt viktigare ju mer av digitalisering och artificiell intelligence som kommer in i verksamheten.
Till detta kan för Sveriges del läggas den extra tröga organisation och den Långbänk som kännetecknar Sveriges politiska sektor. Vårt Lallande och mesighet är världsledande.
Small is beautiful. Jan Carlzons “Riv pyramiderna!” är högaktuell. Stora organisationer tenderar att försvara och förvalta snarare än nyskapa och tillfredsställa. Så här presenteras hans bok på sajten Storytel:
Hans ledningsfilosofi satte kunden i centrum och betonade delaktighet och information som en väg till lönsamhet och vinst. Att ta vara på medarbetarnas erfarenheter, bryta otympliga hierarkiska strukturer och ha tydliga strategiska mål Jan Carlzons råd är lika giltiga idag som när boken utkom för första gången på 1980-talet.
Så sant som det är sagt