Hur ska mediokra Sverige förstärka sin konkurrenskraft?

OECD har slagit fast att Sverige är mediokert i ett ekonomiskt perspektiv. Vad ska vårt land göra åt detta? Den frågan behandlas i Entreprenörskapsforums rapport “Svensk Konkurrenskraft”. Den omfattar 166 sidor värdefull analys och goda förslag inför framtiden, att ladda ned. (rapporten kan också beställas på info@entreprenorskapsforum.se)

Här finns seminariet kring rapporten, som är intressant och talande. Johan Eklund, VD E-forum inleder. Staffan Bohman ger näringslivets perspektiv, Karolina Ekholm och Pontus Braunerhjelm ger ekonomiska perspektiv. Så har vi de som ska göra det: Åsa Westlund, ordförande i Finansutskottet och Elisabeth Svantesson, Moderaterna. Seminariet modereras av Pernilla Norlin, E-forum.

Åsa Westlund, S, reagerade emot att framställa Sveriges ekonomiska utveckling som “medioker”. Men hon tillstod att de senaste årens utveckling inte varit bra. Vi måste satsa på kunskap, infrastruktur och klimat, menar Westlund.

Elisabeth Svantesson. M, lyfte den dåliga ekonomiska utvecklingen sedan 2014, vilken ingen kunde invända emot. Hon vill se Sverige med ett utbildningssystem i toppklass, bättre regelverk och ett nytt skattesystem.

Johan Eklund, E-forum, och redaktör för rapporten markerade både inledningsvis och i sammanfattningen att Sverige är mediokert och att utvecklingen går åt fel håll. Ska Sverige återigen bli ett land i framkant med en god välfärd måste vi bl a göra följande förbättringar:

  • Kompetensförsörjningen
  • Regelgivningen
  • Digitaliseringen
  • Infrastrukturen

Denna rapport “Svensk Konkurrenskraft” behöver få ordentlig uppmärksamhet och bli tagen på allvar. Som jag skrev i min blogg i tisdags, så måste vi höja blicken över Corona-pandemin. Vi har en framtid därefter. Att detta inte är självklart illustrerade Åsa Westlund, som i sitt inlägg sa att det var henne “främmande” att diskutera Sverige konkurrenskraft nu när all kraft går åt till att hantera Pandemin. Vi måste kunna ha flera bollar i luften samtidigt, inte minst gäller det de ekonomiska framtidsfrågorna, vill jag påstå.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.