Hur ska Europa återskapa sin ledande position?

“Gör Europa stort igen,!” den Trump-parafrasen kan användas på Anders Åslunds nya bok “Europe´s Growth Challenge“, som nyligen utkommit. Den presenterade Anders Åslund på ett seminarium som Handelshögskolan i Stockholm ordnade igår. Boken är en verklig ögonöppnare. Ger en holistisk bild och en heltäckande lösning på det som måste åtgärdas.

Anders Åslunds analys är slående, man får en aha-upplevelse. “Så är det”, säger man sig själv. Och därför mycket välkommen. Tyvärr är EU:s kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inte i närheten av den klarsyn som Åslund visar upp. Det kan man säga efter att ha tagit del av Junckers 5-vägs-alternativ, som han presenterade för en kort tid sedan.

Det krävs strukturella grepp i Europa om vår framtid ska säkras. Hittills, sedan 1975, har den ekonomiska tillväxten per år varit 1 procent-enhet lägre årligen i EU jämfört med USA. Ska denna utveckling vändas. Ska vi istället hamna på en 1-procentig bättre ekonomisk tillväxt varje kommande år, så krävs strukturella reformer. Det räcker inte med att göra en del, helheten avgör utfallet.

Hur ser Anders Åslunds recept ut? Som han utvecklat med sin medförfattare Simeon Djankov, jo:

  1. Reducera den finansiella bördan i medlemsländerna
  2. Öppna marknaden för service-tjänster
  3. Öppna upp för en digital frihandel i EU
  4. Skapa jobb genom olika insatser
  5. Reducera skattebördan på arbete och inför platt-skatt
  6. Förbättra den högre utbildningen och främja innovation
  7. Reformera pensionssystemen, efter modell Holland
  8. Utveckla en verklig Energy Union

Slutsatsen är, framhöll Anders Åslund med kraft: Alla reformer måste genomföras parallellt. Inget sherry picking. EU-regler som är hinder måste bort. Ansvaret ska ligga hos de nationella regeringarna. Den fria inre marknaden, the single market, måste förverkligas.

Professor Anders Åslund, som var SITE:s första direktör 1989 – 94, är nu Senior Advisor på Atlantic Council i Washington. Tidigare arbetade han på Peterson Institute, Carnegie Endowment for International Peace och Brookings. Så han har en strålande CV.

Man kan bara avsluta denna redovisning med: Läs boken! Den kom ut i Europa i slutet på februari i år.

Den uppmaningen riktar sig både till de ledande politikerna i Sverige. Och alla andra berörda i EU, som dock inte läser denna blogg. Men boken kan alla köpa och läsa och sedan agera.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.