Hur ska den svenska konkurrenskraften stärkas?

Alla är nog överens om att den svenska konkurrenskraften borde – eller måste – stärkas. Frågan är dock hur detta ska göras. Och när? Bloggen vill här ge beslutsfattarna Kristersson och Svantesson goda råd på vägen. Andra gör det också och jag vill även länka till dem.

Vi börjar med infrastrukturen:

  • Järnvägen måste! rustas upp, NU.
  • Malmbanan måste få dubbelspår. Också NU.
  • Sedan måste Sveriges tre storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö, förbindas med motorväg. Borde vara NU, men i vart fall snarast
  • Flygplatserna behöver också rustas upp, inte minst när NATO underkänner dem alla. Det betyder att vi inte kan få det stöd som NATO kan, ska och vill ge Sverige i händelse av kris eller krig.

Sedan har vi energiproduktion och distribution

  • Först måste Sveriges behov av el kartläggas. Hur realistiskt är det med all utbyggnad i norr? Särskilt tanken att bygga två gröna stålverk i konkurrens med varandra?
  • Sedan har vi den stabila, väderoberoende elen, som kärnkraften ska ge oss. Detta måste ske underledning, och där har regeringen ett stort ansvar.
  • Distributionen av elen måste också fungera. Här – liksom på många andra områden – är det tillståndsgivningen som spökar. Miljölagen har blivit Sveriges största miljöbov.

För några dagar belyste den erfarne och klarsynte ekonomen Klas Eklund i en artikel på DN-debatt behovet av nystart. “Utropa seger mot inflationen och sätt fart på framtiden” (ingen betalspärr)

Även Företagarnas nye VD Benjamin Dousa har varit i farten. Skrev på Di Debatt i lördags och visade hur viktig IKEA:s vinst varit för att företaget har utvecklats och blivit världsledande. Dousa hänvisade också till att det är hög tid för Ulf Kristersson att genomföra den utlovade satsningen på Sverige som företagarland. Regelbördan måste ned, liksom skatterna för företagen.

Denna vecka ska Ulf Kristersson ned till Bryssel igen. Då är det toppmöte med EU:s konkurrenskraft i fokus. Nu talar EU om en “New Deal” – att utveckla den inre marknaden. Nu gäller det en likabehandling i EU:s länder när det gäller kapitalmarknaden. En fråga som varit på tapeten sedan 2015, men ingenting händer.

Den  17-18 hålls ett extrainsatt Rådsmöte. Sedan har vi all klåfingrig EU-byråkrati. Där måste Sverige vara med och säga stopp och driva på regelförenklingar. Inte bara falla undan. EU kan inte fortsätta att försöka stoppa utvecklingen i omvärlden genom lagstiftning och böter. EU måste utvecklas i stället för att försöka hindra företag i andra delar av världen att bli framgångsrika.

Den svenska finansministern Elisabeth Svantesson gav en bra redovisning i Dagens Nyheter för en vecka sedan. “Högre tillväxt löser Sveriges stora investeringsbehov”. Hennes presentation visar att det finns stort utrymme att genomföra statliga investeringar i infrastrukturen.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.