Hur har Sveriges viktigaste innovationer skapats?

I förra veckan publicerade Ratio och Reforminstitutet en undersökning som visar hur de stora innovationerna i Sverige skapats. “Hur skapades Sveriges 100 främsta innovationer?”, skriven av tekn. dr Christian Sandström, Chalmers. Studien är initierad och finansierad av Uppfinnarföreningen.

Frågan är vilka innovationsmiljöer som är mest framgångsrika. Många tror att det är universiteten som är innovationernas ursprung. Så är uppenbarligen inte fallet. En studie i USA visade att av de 100 största innovationerna där emanerade endast 6 procent från universiteten.

Hur är det i den svenska studien, som tar upp våra främsta innovationer sedan hundratalet år tillbaka i tiden? Svaret är att 20 procent kommer från universitetsmiljön. Fristående uppfinnare har svarat för 33 procent av de främsta 100 innovationerna. Nästan hälften, 47 procent, var utvecklade inom befintliga företag. Endast inom medicin och hälsa är universiteten viktigast, står för 56 procent av innovationerna.

Inom övriga sektorer i Sverige står företag och enskilda uppfinnare för tillsammans mer än 90 procent av de stora innovationerna. Vad studien inte lyfter fram så mycket är betydelsen av entreprenören. Han eller hon spelar troligen en avgörande roll även i innovationer som utvecklas inom akademin.

Slutsatsen, säger rapporten, är att politiken i framtiden bör inriktas på att förbättra för företag och enskilda uppfinnare, så att den innovativa ekonomin kan utvecklas. Här bör också – och särskilt – entreprenören läggas till. En politik för den innovativa ekonomin måste bli mer evidensbaserad, påpekar rapporten, och detta skulle jag gärna vilja understryka. Mindre av politisk retorik alltså.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Hur har Sveriges viktigaste innovationer skapats?

    • Tack för det påpekandet. Tilläggas kan också att hur innovationerna drivits fram, genom en entreprenör, finns inte heller med. Saknas gör också hur gammal teknologin var när den blev en innovation. Men huvudbudskapet står sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.