Har Sverige blivit “Världens ledande industrination”?

Hur har regeringen klarat näringspolitiken? Det kan vara rätt att ge en beskrivning hur man själv ser på utvecklingen, efter mina kritiska bloggar. Det underlättas av att Mikael Damberg nu i en intervju med Dagens Arbete, Industriarbetarnas Tidning, ger sin syn på utvecklingen. Först har dock Dagens Arbete i förra veckan gjort en egen utvärdering, under rubriken “Så blev Löfvens industrisatsning”.  I övrigt har inte regeringen sagt särskilt mycket i valrörelsen, vare sig om sin förda industripolitik, eller dess framtid.

Först noterar Dagens Arbete att Socialdemokraterna inför förra valet lovade att Sverige skulle bli “världens ledande industrination. Dit har vi inte nått, enligt ranking på Global Competitivness, för vi stannar på plats 7, dock upp tre platser under mandatperioden.

Tidningen Dagens Arbete redovisar resultatet på fem områden:

  • Produktiviteten – där ligger vi strax över genomsnittet, enligt OECD
  • Investeringarna – Industrins investeringar ligger på samma nivå som under Alliansregeringen
  • Kompetensförsörjning – bristen på arbetskraft har fördubblats under den röd-gröna regeringens tid, från 18 till 36 procent
  • Forskning och utveckling – den kraftiga nedgången under Alliansregeringen har inte vänt uppåt
  • Nyindustrialisering av Sverige – ett 70-tal åtgärder har vidtagits, men inga resultat redovisas
  • Industrikansler – blev ingen, utan ett Advisory Board för Damberg under ett år

Det är uppenbart att den röd-gröna regeringen inte lyckats föra fram Sverige till “Världens ledande industrination”, vad jag kan förstå. Inte heller har man infriat Stefan Löfvens löfte i DN hösten 2012 att utveckla “Affärsplan Sverige” genom en seriös dialog med näringslivet. Några sådana försök har inte skett, utom arbetet med det Nationella Innovationsrådet, NIR, som inte alls haft den rollen.

Vad säger då Mikael Damberg själv? Det sker också i Dagens Arbete. Antalet anställda i privat sektor har ökat med 198.000 under regeringsperioden, säger han. Exportindustrin är den som utvecklats bäst. Investeringarna har hållit sig på en hög nivå och nedgången i FoU har slutat minska, också enligt Damberg.

Industriföretag flyttar hem produktion, påpekar Damberg vidare, Och lyfter fram en testbädds-anläggning för självkörande el-fordon i Göteborg som en framtidssatsning.

Vad har inte gått bra för regeringen enligt Damberg?

  • Robotiseringen– har inte gått tillräckligt snabbt
  • Kompetens-avvisningarna – där Migrationsverket gjort “helt orimliga tolkningar”, enligt Damberg
  • Kompetensförsörjningen – där bristen fördubblats i företagen (Beror på högkonjukturen)
  • Fler Ingenjörer – “Det går lite för långsamt”

Var och en får själv bedöma om löftet “Världens ledande industrination” förverkligats. Och politiken för entreprenörer, företagare och hela näringslivet framöver är mycket oklart, utom för vissa skatter och andra ingrepp, som den nuvarande regeringen lovat.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.