Har miljöaktivister infiltrerat länsstyrelser och miljödomstolar?

Detta är en fråga – nästan ett ett påstående – som grundar sig i hur länsstyrelser och miljödomstolar uppträder. De agerar som blockerare eller stoppklossar för den svenska industriella utvecklingen.  Cementa var ett tydligt exempel.

Min tro är att miljöaktivister förstår att de kan intaga länsstyrelser och miljödomstolar och därifrån hindra den naturliga industriella utvecklingen av Sverige, som de ogillar. Detta genom att föra fram olika djur och växter som man påstår är hotade. Trots att de finns rikligt av dem, men eftersom människan är till för växter och djur, så….

Exemplet Cementa: Där rörde det sig om en fjäril och en blomma:

  • Väddnätfjärilen Den finns i Sverige inte bara på Gotland, utan också på Öland, Västmanland, Uppland, Dalarna och Gästrikland. (Även på Sörmland, där jag sett den.) I Europa finns den från Marocco och Algeriet och i hela södra och östra Europa. I Asien finns den också bland annat i Sibirien, Mongoliet och Kina. Källa: Wikipedia
  • Nipsippan Den är en stepp-växt, så den hör egentligen inte till vår fauna. I världen finns den i östra Europa, Asien (mycket vanlig) och Nordamerika. Källa Wikipedia.

Nu är det en ny dom som kan utlösa en ny Cementa-kris. Det är Mark- och Miljödomstolen som nekar NCC att fortsätta den ballast-produktion som har skett i Södra Sandby under 100 år. NCC vill bedriva fortsatt verksamhet under de kommande 30 åren. Det har inte varit några problem hittills. Och de flesta remissinstanser, inklusive den ansvariga myndigheten SGU, har tillstyrkt.

Men den aktivistiska domstolen säger att Skada för arter och miljö “inte kan uteslutas”. För att man inte kan utesluta, så stoppar man hela verksamheten. För en fällande dom i brottmål gäller beviskravet att det ska vara “ställt bortom allt rimlig tvivel” för att man ska kunna fälla någon. Så bör det givetvis vara här också.

Vad är det då som indrar brytningen, jo förekomsten av en citron-fläckad trollslända och en större vattensalamander. Den sistnämnda har dessutom utvecklats genom NCC:s verksamhet då vattendiken uppstått.

Vad är då ballast? En fyllnadsmassa som används vid byggen, inte minst i järnvägsspår och i vägar. Om vi inte kan bryta ballast i Sverige, var då? Alternativet är Norge.

En brytning i Norge vad innebär det? Jo, utsläpp som är 500 procent högre än om vi bryter själva. Till detta kommer kostnader som blir otroligt mycket högre om vi ska bryta i Norge och sedan transportera det till södra Sverige.

Detta är några nedslag i den attack mot näringslivet och vår framtid som kommer från miljöaktivister. De hänvisar till olika djur och växter för att stoppa viktiga framtidsinvesteringar.

Hela tiden försöker man tala om den biologiska mångfalden. Vi människor finns tydligen för att slå vakt om alla djur och växter. Det verkar vara ett underlig attityd. Själv har jag definitivt inget emot att vi slår vakt om djur och växter. Men det ska inte vara en ursäkt för att stoppa vår framtid. Och inte grundas på påhittade risker för djur och växter som ändå finns i flertal på många ställen i världen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Har miljöaktivister infiltrerat länsstyrelser och miljödomstolar?

  1. Uppgifter gör gällande att det är två miljöpartister på Länsstyrelsen i Visby som dessutom är gifta med varandra som stoppade Cementas brytning. Den ene var/är direkt ansvarig och den andre dennes chef. Bör väl gå att ta reda på hur det förhåller sig.

  2. Hej, Bra att du tar upp detta. Problemet är större on bara olika myndigheter. Flera politiska partier har gjort det till sina viktigaste frågor lokalt att stoppa investeringar i förnyelsebar och fossilfri energi, Energiproduktion som behövs för att näringslivet ska klara klimatomställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.