Håller den nordiska modellen på att krackelera?

I en rapport nyligen har Boston Consulting Group, BCG, analyserat de fyra nordiska ländernas läge idag, utmaningar och lösningar. Det har förekommit artiklar om rapporten, en blänkare i SvD, och en bra artikel i Göteborgs Posten. Men uppmärksamheten har inte varit vad den borde vara.

Vad säger då en av världens mest respekterade konsultföretag, Boston Consulting Group? Jo, i rapporten “Nordic Agenda” sägs först att de nordisk länderna har ett fantastiskt utgångsläge. Där är människorna lyckliga, konkurrenskraftiga med en stor jämlikhet. Kanske de bästa länderna att bli född i. Men modellen har visat sina svagheter under finanskrisen.

Den nordiska modellen bygger på jämlikhet, tilltro och samarbete, påpekar BCG. Denna miljö går bak ända till slutet på 1800-talet. För Sveriges del förstärktes det med Saltsjöbadsavtalet 1938. Men, nu ser vi en kraftig nedgång i produktiviteten. En årlig produktivitetsförbättring på 2-3 procent har förbytts med en 1-procentig ökning (Sverige klarar sig bäst). Här kan lönenivån vara ett problem.

Fler i arbete är nödvändigt, liksom fler arbetade timmar. Annars har vi inte råd med välfärden, det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Financial Times i fredags. Denna artikel ger Dig en bra bakgrund, men själva BCG-rapporten behöver Du också läsa eller ta del av, för att få hela perspektivet.

En liten vägledning: BCG anger fyra utmaningar: De nordiska ekonomierna bygger på utrikeshandel, vilket kräver konkurrenskraft. Vi har nu ett skifte från produktion av varor till tjänster. Den tredje utmaningen är den stora offentliga sektorn som snedvrider balansen mellan investeringar inför framtiden och sociala åtagande. Den fjärde är ålderspyramiden. BCG kommer också med ett batteri av lösningar, en 10-punktsplan, som är en tuff utmaning. Bland annat bantning av offentlig sektor.

Tidigare i höst har en debattartikel i Ny Teknik uppmärksammat BCG:s analyser, tillsammans med FIM, Forum for Innovation Managements arbete i frågan. Den talar för sig själv. Väl värd att läsa. Fortsättning följer, då jag vet att ansvariga i regeringen vill diskutera analys och planer. Men det får inte dragas i långbänk…..

En motbild finns i Nordiska arbetarrörelsens organisation SAMAK, som kommit ut med en rapport “Den nordiska modellen mot 2030″. Ett omfattande arbete ligger bakom och alla rapporterna finns att läsa och hämta här

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Håller den nordiska modellen på att krackelera?

  1. Tröttsamt med BCG som haft så fel så ofta. T ex följande:
    “Det skapar stora utmaningar eftersom det är enklare att rationalisera och skapa innovation i en fabrik än i ett tjänsteföretag som har 50 procents lägre produktivitet i snitt.”
    Om man talar om förädlingsvärdeproduktivitet så är påståendet felaktigt osv, etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.