Goda grundkunskaper är innovationens moder

Det är förvisso viktigt vilket innovationssystem ett land har för att få en dynamisk förnyelse. Strukturen är viktig, liksom riskkapitalet. Det finns dock något som är basen allt står på: En god utbildning, både på grundnivån och i högskolan. Den excellenta forskningen kommer sedan som “grädde på moset” och gör ett land mottagligt för nya tekniska, medicinska och humanitära språng.

Utbildningens betydelse finns redovisat av OECD i en studie publicerade för någon vecka sedan; Equity and Quality in Education“. Stöd och engagemang är viktiga i skolan. Det är bara upp till en viss nivå som pengarna är viktiga. Duktiga och motiverade lärare är A och O. En bra grundutbildning minskar utslagningen i skolan, men medverkar också till ekonomisk tillväxt och ett rättvisare samhälle.

Minst andel “drop-outs” i åldrarna 25 -34 år (som inte fullföljt sin utbildning) är endast 2 procent i Sydkorea, men mer än 50 procent i Mexico och Turkiet. Länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien har det gemensamt att minst 25 procent av denna åldersgrupp är “droup-outs”

Sverige hamnar på en hygglig nivå enligt denna OECD-studie. Endast 9 procent är utslagna ur utbildningssystemet, har inte förmått slutföra sin studiegång. Men det är alldeles för hög siffra, och svagheter döljer sig i siffrorna. Att satsa på läsförståelse, matematik och naturvetenskap skall, enligt OECD, vara det viktigaste. Och det finns ingen som helst motsättning mellan satsningar på grundläggande utbildning och andra delar av innovationssystemet. Allt hänger ihop.

En som uppmärksammat denna OECD-studien är DI:s Eva-Lena Ahlqvist, med en kommentar på ledarplats idag (20/2)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.