Globaliseringen – vår tids ödesfråga – i fokus den 21 mars

Alla talar om “globaliseringen”, men vem gör något åt den? Många, skulle jag vilja säga, för i alla frågor, så kommer den gränsöverskridande utvecklingen in, Det går inte att hindra den, inte ens om man har ett slutet land som Nordkorea eller ett oljerikt land som Venezuela. Den globala utvecklingen tränger sig på, driven av den snabba och, nästan, ohämmade IT-utvecklingen med sociala medier.

Min reflektion är att vår farligaste fiende är inte globaliseringen, den är en möjlighet, utan den rädsla som följer med den snabba och gränsöverskridande utvecklingen. Statsminister Fredrik Reinfeldt lär i Davos för en dryg månad sedan beklagat sig över att industrijobben helt har försvunnit från Sverige. “Basically gone”, för Sveriges del. Dagens Industri skriver om detta i sin ledare i torsdags, 7/3, och lyfter fram vårt land som en modern industrination. (Det går inte att länka till DI-Ledaren)

Om två veckor publicerar Entreprenörskapsforum en rapport om globaliseringen sett i ett svenskt perspektiv. “Litet land, gränslösa marknader” heter den, som redovisas på ett heldagsseminrium torsdagen den 21 mars. Den hålls i nya Wallenbergssalen på IVA, som jag tycker har blivit alldeles fantastisk. En upplevelse i sig. Program och anmälningslänk finns här.

Konferensen Inleds av professor Pontus Braunerhjelm och Business Swedens VD Ulf Berg. Medverkar gör också Leif Johansson, Ericssons styrelseordförande. Därtill en mångd intressanta föreläsare och skribenter. (Det blir nog trångt) Det är viktigt att alla aktörer tar intryck och går från ord till handling. Det gäller både offentliga sektorn med politikerna i spetsen och företagen. Se SvD:s artikel i går “Sverige åker på storstryk i exportfajten”.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.