Innovationsklimatet har drastiskt försämrats i Sverige, om man skall tro GE:s innovationsbarometer. En nedgång på ett år från 72% till 59 %. Enligt IVA-seminariet beror det inte på att själva systemet har försämrats, utan att tilltron har försämrats. Förväntningarna har varit stora på den innovationsstrategi som skulle presenteras, men när den lades fram blev besvikelsen stor.
Klas Eklund, SEB-seniorekonom, trodde i diskussionen på IVA-seminariet att ökad kunskap om innovationssystemet lett till en mer negativ inställning. Själv tror jag att skälet är att innovationsstrategin saknat konkretion och att presentationen varit bristfällig. Det är inte någon tilltalande och förtroendefull bild som presenterats av Annie Lööf och hennes kolleger. “Detta är bara början på processen”, har man sagt. Sådana uttalanden bidrar inte till förankring och tilltro, när processen pågått sedan oktober 2010.
I går, den 19 mars, publicerades General Electrics årliga innovationsbarometer på IVA. Drygt 3000 företagsledare har telefonintervjuats i 25 länder. Genomsnittlig intervjutid är 38 minuter, åldern på intervjupersonen är 43 år, och storleken i genomsnitt på företagen är 1.200 anställda.
I Sverige anser 80% av företagsledarna att innovation är en strategisk prioritet:
- Förbättring av befintliga produkter och tjänster, inkrementell innovation, är viktigast, och indikeras av hela 88%
- På andra plats kommer nya innovationer, uttrycker 65% bland företagsledarna i Sverige
- Utvecklingen av ekologiska och uthållbara processer och produkter kommer på tredje plats, med 62%
Undersökningen skulle jag kunna skriva spaltkilometer om, men bäst är om Du laddar ned GE-barometern och läser samt ser på alla tabeller och grafik. I ett blogginlägg passar inte den typen av presentation. Men jag kommer troligen uppmärksamma en del intressanta resultat senare. Det skall också bli intressant att se vad media förmedlar.
Dessutom kommer jag att ta upp den debatt som följde på presentationen med deltagande av bl bl a Rune Andersson, Hans Enocson, GE, och Magnus Karlsson, Ericsson. Chefen för näringsdepartementets innovationskansli Marie Ivarsson hade också några intressanta reflektioner. Detta kommer att uppmärksammas i kommande blogginlägg.