Framtidsministern visar klarsyn – lite väl sent

I onsdagens DN skrev förra framtidsministern (det finns ingen nu) en artikel, som verkligen borde uppmärksammas; “Revir på regeringskansliet hindrar långsiktig politik“. Hade Kristian Persson skrivit den artikeln för ett år sedan, och satt ned foten, hade hon varit kvar idag i regeringen.

Regeringskansliet klarar inte långsiktig problemhantering. För mycket av stuprör och för lite strategiskt, resultatinriktat samarbete leder till suboptimering, skriver Kristina Persson. Det är konkurrens och revirtänkande. Organisationen i regeringskansliet måste göras om, för att idéer och visioner ska bli verklighet, påpekar hon.

Kristina Persson redovisar 5 punkter, som väl illustrerar den svenska politikens stora dilemma:

  1. Sverige har de bästa tänkbara förutsättningarna
  2. Idag tar vi inte tillvara på dessa goda förutsättningar
  3. Det finns visioner och mål, men det saknas strategier och planer för ett förverkligande
  4. Det är således vägen till genomförandet som är den stora utmaningen
  5. Det gäller att få fart på de transformativa processerna som omfattar många olika aktörer, och som måste initieras och ledas uppifrån

Kristina Perssons sammanfattande slutsats är att Sverige måste landa i en fungerande organisation. Silos måste bort, regeringens stuprör stoppar utvecklingen idag. “Det är bara regeringschefen som kan bryta detta dilemma.”, framhäver Kristina Persson.

Så här dåligt är det, vill jag understryka. I otaliga blogginlägg under årens lopp har jag gett exempel på denna politiska handlingsförlamning. Jag kallar det för Sveriges farliga L-allande. Det är fritextsökning i bloggen, men många exempel, ett är de två systemfelen.

Det är bara Statsministern som kan ändra på detta. Trappor ska städas uppifrån.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.