Framtidens utmaningar diskuteras i Davos

Sedan i onsdags pågår för fullt World Economic Forum i Davos. Den svenske statsministern är där, liksom många näringslivsprofiler. Vilka svenskar som deltar behöver jag inte skriva om, det framgår av media, som ägnar Davosmötet uppmärksamhet. Här är länken för Dig som nu och över helgen vill ta del av det som intresserar mest.

“Global Risk 2015 Report” är som vanligt värd att ta del av. En bra helgläsning.

I årets riskrapport har WEF tagit ett nytt grepp. Inte nog med att man identifierar 28 riskområden och 13 trender. Man lyfter också hur dessa  hör ihop. En läsning som ställer lite krav på läsaren, men som Du som tar del av min blogg uppfyller, förmodar jag. “Multikorsande utmaningar”, “multi cross-cutting challenges”, är det nya begreppet. Bra att veta inför de kommande diskussionerna under året.

“Nobelpristagare tror på ekonomisk tillväxt” var rubriken över hela Financial Times 3:e sida i onsdags. Den artikeln innehåller två intressanta budskap. Det första är att Nobelpristagare i ekonomi tror på den ekonomiska tillväxten. Om detta kan Du läsa i artikeln. Men notera också att FT, som är den ledande dagstidningen för ekonomi och affärer i världen, just lyfter fram Nobelpriset. Under många år har jag frågat mig varför vi svenskar inte gör detta, varför vi i vår underdånighet inte för fram Sverige som Nobel-prisets förlovade land.

En av de svåraste frågorna framöver, kanske den svåraste, är den “teknologiska arbetslösheten” eller när robotarna tar över. Dani Rodrik har skrivit en artikel i frågan för WEF, “How to create an innovation state” Den är läsvärd. Rodrik är Professor i Social Science vid Institute for Advanced Study, Princeton, New Jersey.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.