Framtidens strategiska forskning – hur ska Sverige förhålla sig?

I en alldeles färsk rapport Den strategiska forskningens frontlinjer visar Tillväxtanalys hur finansiärer i olika länder tänker kring strategisk forskning. Resultaten visar att excellent forskning och nyttiggörande i framtiden måste gå ännu mer hand i hand än hittills. Detta för att svara upp emot de samhällsutmaningar som politiken sätter högt på dagordningen.

Det är en rapport som Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, beställt av Tillväxtanalys, men som är tillgänglig för oss alla med intresse av hur framtiden ser ut för forskningen och de samhällsutmaningar, som vi alla står inför.

Rapporten, som verkligen är läsvärd, för att inte säga riktigt spännande, visar att den strategiska forskningen ökar i hela världen. Med strategisk forskning avses i första hand sådan som inriktar sig på att lösa samhällsproblem. Det betyder att forskningspolitiken runt om i världen kopplas samman med näringspolitiken. Men också med offentliga sektorn som har huvudansvaret för samhällets stora utmaningar.

Att forskningen blir mer strategisk än tidigare betyder också att man söker efter nya stödinstrument. Man hoppas kunna hitta system som knyter ihop grundforskning med nyttiggörandet. Och vill minska på den tid det har för ny forskning att nå marknaden. Denna utveckling är en omvänd linjär forskningspolitik. Tidigare talade man om om en linjär utveckling, från grundforskning, via teknikutveckling till produkter och tjänster på marknaden. Nu kommer den tillbaka genom att grundforskningen ska styras av behoven.

Den omvärldsanalys som rapporten genomfort visar att den strategiska forskningen får ganska korta planeringshorisonter, bara 3 – 5 år. Finansiärerna, det politiska systemet, vill snabbt kunna förändra sina strategier. Och vill därför ha rörligare och effektivare system. För egen del tycker jag detta strider emot målsättningen att ta itu med de stora samhällsutmaningarna, som förvisso inte är kortsiktiga.

Den nya forskningsstrategin blir bredare och mindre specifik än tidigare. De breda teman som rapporten finner i omvärlden är

  • Digital transformation
  • Grönare material och produktion
  • Lifescience med fokus på vårdintensiva områden

De områden som utvecklas allt mer är:

  • Private Public Partnership, PPP, med alla typer av företag
  • Samverkan mellan olika aktörer och utveckling av tvärvetenskaplig ansats
  • Instrument som kan bygga broar mellan forskning, nyttan och kommersialisering

Detta är en kort, och därför ofullständig redovisning, av rapportens huvudinnehåll. Men, som jag sa tidigare: Den är så intressant att den bör läsas. Något för nästa helg?

Dessutom hoppas jag att rapporten från Tillväxtanalys blir en viktig del i den kommande forskningspolitiska proposition. Som kommer till hösten och där arbetet pågår intensivt. Näringsdepartementet har just spelat in sitt 110 sidor långa förslag till Utbildningsdepartementet. Därtill finns det några hundra andra inspel, som tyvärr inte omvärlden kan ta till sig utan stora ansträngningar (Ligger inte på hemsidan)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.