Framtidens gigant Kina fick en hel dag i Almedalen

Under några år har Kina fått en hel dag i Almedalen. Det betyder dock inte att allt annat upphör, utan parallellt under torsdagen pågick säkert 6-700 andra seminarier. På totalt 12 fokuserade mini-seminarier gav gav den bild Kina förtjänar. Det vill säga en mångfacetterad, mycket intressant och nödvändig bild, kopplad till nyttig information. Inledningen gav Sveriges f.d. Kina-ambassadör Börje Ljunggren, som nyligen utkommit med en intressant bok, att rekommendera: “Den kinesiska drömmen”.

Totalt ett 40-tal kommuner i Sverige har vänorter i Kina. Av våra universitet har 10 kurser i kinesiska. Varje år går 1000 studenter ut högstadiet med kinesiska i betyget, dvs 1 procent. Intresset för Kina och det kinesiska språket verkar dock ännu vara i sin linda. Sveriges ambassad i Peking är Sveriges största utlandsmyndighet. Och vi har två Generalkonsulat i landet.

Som många säkert vet var Sverige det första landet som redan 1950 erkände kommunistkina och Mao Zedong. I Kina idag finns 500 svenska företag etablerade och totalt har 10.000 av våra företag någon form av affärsrelation med Kina. Hur är då bilden av Sverige i Kina? Svaret är: Det är få som känner till vårt land, men de som gör det har en positiv uppfattning. Där är det främst Sverige som en innovativ nation, med demokrati och öppenhet som slår igenom. Tillsammans med en hög trovärdighet. Åtminstone om man får tro Svenska Institutets Generaldirektör Annika Rembe. Och det bör man.

Vad saknar Sverige i våra relationer med Kina? Ännu bättre affärsrelationer och större export, där vi halkar efter andra länder. Andra önskemål är mer kulturellt utbyte med Kina. Och betydligt fler kinesiska studenter vid våra svenska universitet. När universitetsstudierna blev avgiftsbelagda minskad svensk-intresset med mer än hälften. Trots att stipendier nu införts ökar inte antalet kineser vid universiteten. Vi behöver marknadsföra oss bättre. Detta framkom på seminarierna.

Sverige är fjärde land som direktinvesterare i Kina. Och Sverige ligger också på fjärde plats i EU när det gäller direktinvesteringar från Kina. Inga dåliga positioner. Mest kända svenska företag är är IKEA följt av Volvo. H&M seglar nu upp på “kändishimlen”. Men ska vårt land utvecklas måste den kommande svenska exportstrategin bli betydligt vassare än idag, med robust finansiering. Ett brett Team Sweden behövs. En One-Stop-Shop behövs in till de svenska exportansträngningarna.

En sak ska tilläggas. Sverige är unikt genom att ha ett särskilt centrum för Corporate Social Responsibility (CSR) vid Sveriges Ambassad i Peking. (Sverige är enda EU-land med detta) Man identifierar utmaningar för ansvarsfullt företagande i Kina. Detta har en stor betydelse för kinesiska företag, enligt Scanias direktör i landet, Mats Harborn, som också är vice ordförande i Europeiska Handelskammaren i Kina. Men nu ska Sverige upphöra med detta. Olyckligt. Tänk om, gör detta i stället till ett viktigt inslag i Exportstrategin, Mikael Damberg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.