Den svenska institutssektorn består av två delar, påpekar OECD i sin rapport. En är myndigheter, som FOI och VTI. Den andra delen är behovsstyrd och hjälper till att utveckla näringslivet. Den sistnämnda har fått ökade statliga resurser och har därigenom kunnat växa och bli en viktigare del av det svenska innovationsssytemet, konstaterar OECD
Den affärsinriktade institutssektorn är i huvudsak organiserad genom holdigbolaget RISE och har 2100 anställda, varav en tredjedel är disputerade. Verksamheten har utvecklats genom trepartssamarbeten. där universitetssektorn ingår. Ett samarbete med The European Institute of Technology i en sk KIC med fokus på ICT-sektorn lyfter OECD fram som ett viktigt steg för verksamheten.
Rekommendationerna från OECD:
- Konsolidera institutssektorn genom RISE och låt den växa förutsatt att den fokuserar på SME-sektorn
- Undersök möjligheten att slå samman institut och regionala högskolor om detta kan leda till starkare aktörer, med större fokus på tematiska områden.
- Slå vakt om och utveckla insatser som till låga kostnader kan göra det möjligt för näringslivet (SME) att investera i immatriella tillgångar, som design, marknadsföring, logistik och personal samt givetvis IPR (särskilt patent)
OECD lyfter också institutens roll i det svenska innovationssystemet i olika sammanhang, och anser att den borde få en starkare roll både visavi universiten, men också för SME-sektorn samt för den forskning och utveckling som sker inom EU.