Så blev det den 25 oktober, i förra veckan, och här är vad forskningsfinansiärerna tycker att den kommande Forskningspolitiska Propositionen bör innehålla. “Analys och förslag till regeringens forsknings- och innovationsproposition” heter ett av mästerverken. Det är samordnat och ingivet av Vetenskapsrådet under medverkan av Formas, Fora, Energimyndigheten, Vinnova och Rymdstyrelsen.
En sammanfattning av forskningsfinansiärernas viktigaste gemensamma förslag kan anges så här:
- Utbildning och forskning måste bli internationellt konkurrenskraftig (är det inte idag) genom rekrytering av världsklass-forskare och strategiskt ledarskap (finns inte heller)
- Topp-forskningen ska flytta fronten framåt, men också bli användbar för samhället
- VINNOVAs Strategiska Innovationsområden (med Energimyndigheten och Formas) får stöd. Ytterligare resurser bör anvisas. (Men är de tillräckliga, frågar jag)
- Utmaningsdriven forskning och strategiska forskningsområden bör också förstärkas
- Nationell samordning behövs för EU-forskning och Lunds ESS, med rejäla resurser
Vinnova har givit in en egen framställning om vad den Forsknings- och innovationspolitiska propositionen bör innehålla. “Stärk Sveriges attraktionskraft i den globala kunskaps-ekonomin“. Charlotte Brogren, Vinnovas Generaldirektör ger i Svenska Dagbladet en sammanfattning av myndighetens förslag, som är kort och informativ.
Vinnovas framställning är mer innovations-driven än den gemensamma skrivelsen. Forskningssatsningarna bör också stärka Sveriges attraktionskraft i den globala samhälls-ekonomin. Myndigheten ger 14 förslag inom fem områden för att öka avkastningen på offentliga investeringar på forskningsområdet.
Vetenskapsrådet “Forskningskvalitet för framtiden” är, kanske som sig bör, inom-vetenskapligt orienterad. I sammanfattningen på dryga 4 sidor finns inte ordet innovation nämnt en enda gång.
Ett annat inspel, som motvikt till Vetenskapsrådet, skulle jag vilja länka till. Det är Entreprenörskaps-kommitténs, under ledning av professor Pontus Braunerhjelm. En länk till den skrivelsen har jag fått nu. (Regeringens dåliga hemsida hade den inte tidigare). . Kort kan jag konstatera att den framställningen är problem-orienterad, dynamisk och klart framtids-orienterad. Hoppas den får stor uppmärksamhet och inflytande.
För att få en indikation på vilket innovations-perspektiv de olika inlagorna har räknar jag antalet gånger som ordet “innovation” finns med. Så här är resultatet
- Den gemensamma framställningen lett av Vetenskapsrådet – 132
- Vetenskapsrådets egen framställning – 30 gånger
- Vinnovas egen framställning – 410 gånger
- Entreprenörskaps-kommitténs framställning – 144 gånger