Forskning och innovation avgör Sveriges framtid

Nu är det snart dags för en ny forskningsproposition. Den är aviserad till hösten 2020. I våras gick regeringen ut till  berörda myndigheter, universitet, organisationer och en del företag där man efterfrågade synpunkter inför proppen. En länk till forskningsfinansiärerna finns här. och De flesta övriga remissvar finns nu här

Ovanstående är länkar direkt till respektive inspel. Det är bara att klicka på respektive rad för att få upp inspelet. Och det är både intressant och viktig läsning.

Här kan jag inte ge någon utförligare beskrivning av respektive inspel. Det får jag återkomma i bloggar framöver, där jag kan ta upp respektive förslag organisation för organisation. Generellt sett är det en sak som lyser igenom:

  • Forskning och innovation är nu viktigare än någon gång tidigare

Några nedslag vill jag göra. Svenskt Näringsliv markerar att det är världsklass som forskningen måste uppnå. Forskningen måste öka med 30 procent, tillbaka till läget 2020. Väldigt bra inspel som jag återkommer till i en ny blogg.

Strategiska Forskningsstiftelsen, SSF, påpekar att en nyckelfaktor för framtiden är “tillämpningsdriven grundforskning”. Vi får inte vara rädda för att forskningen också medför nytta, det är tvärtom välkommet. Sverige ska vara proaktivt påpekar SSF också. Även detta tre sidor korta inspelet är synnerligen bra och manar till efterföljd. Blir också föremål för en särskild blogg.

Sedan har vi IVA som efterlyser en”övergripande nationell strategi” för forskning tillsammans med den högre utbildningen och innovation. Det finns också anledning att återkomma till i ny blogg om IVA.

Vinnova har det allra mest genomarbetade inspelet. Själva huvudskrivelsen är på 30 sidor, men bilagan är på hela 700 sidor. En otrolig läsning, med siffror och diagram så man baxnar. På rätt sätt. Viktigast är det systemtänkande som Vinnova lyfter fram. Här skulle behövas betydligt fler än en ny blogg för att fånga upp allt värdefullt som Vinnova för fram.

RISE lyfter inte oväntat fram betydelsen av industriforskningsinstituten: De spelar en stor roll för att föra över nya teknologier och digitaliseringens möjligheter till näringslivet. Samhällsutmaningarna står i fokus för RISE. En växande institutssektor behövs. Detta blir också föremål för ytterligare bloggande.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.